Sycący, rozgrzewający i bardzo aromatyczny keto gulasz z szynki i pieczarek. Jest to pyszne danie na keto obiad, które świetnie smakuje z bezmącznym makaronem. Przygotowanie gulaszu trwa zaledwie godzinę. Do tego dania można wybrać wieprzowe od szynki lub karkówkę.
Gulasz z grzybami jest bardzo aromatyczny. Czy będą to pieczarki czy suszone grzyby czy inne grzyby wybór należy do was. Grzyby zawierają dużo błonnika przez co warto je dodawać do codziennej diety. Wspomagają przemianę materii ale i dostarczają wiele walorów smakowych.
Keto gulasz to praktyczne danie, bo można je podać z niskowęglowodanowym makaronem lub kalafiorowym ryżem. Poza tym można ugotować taki obiad dla całej rodziny, nawet jeśli jej członkowie nie są na lchf diecie.
Naprawdę nie jest trudno utrzymać lchf dietę nawet jeśli reszta rodziny jeszcze się do niej nie przekonała. Po prostu odpowiednie przystawki zmieniają charakter codziennej diety. Gotowanie na dwa garnki absolutnie nie jest konieczne.
Keto gulasz z szynki
4 porcje
Składniki
500 g wieprzowej szynki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200 ml bulionu
1 liść laurowy
30 g masła
100 ml śmietanki, 36%
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Podzielić mięso na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i dodać liść laurowy. Grzyby oczyścić i pokroić w grube plasterki. zrumienić na maśle i dodać do gulaszu. Gotować gulasz przez godzinę. Na końcówce gotowania wlać śmietanę i ewentualnir doprawić solą i pieprzem, zagotować. Posypać gulasz pokrojoną natką pietruszki i jeść z makaronem lub kalafiorowym puree.
Wartość energetyczna 1 porcji bez makaronu 422 kcal
Tłuszcze – 35,8 g
Białko – 26,5 g
Węglowodany – 4,5 g
Błonnik- 1,5 g