Keto obiad z kurczaka, awokado i cukinii to smaczny i pożywny posiłek. Dieta ketogeniczna to dieta, w której tłuszcz jest głównym źródłem energii. Nie oznacza to jednak, że białko nie odgrywa istotnej roli. Za dużo białka można doprowadzić do wyjścia z ketozy, a za mało białka może spowodować utratę masy mięśniowej. Dlatego ważne jest aby obok zdrowych tłuszczów znalazły się także pełnowartościowe białka w odpowiedniej ilości.
Keto obiad z kurczaka, awokado i cukinii jest przepisem, który w pełni pozwoli zachować kontrolę nad ilością poszczególnych makroelementów. Jest to przepis skomponowany tak, aby zawierał tłuszcze jako główne źródło energii, białko jako budulec masy mięśniowej i jak najmniej węglowodanów.
Podczas gdy kurczak jest źródłem białka w tym daniu, awokado dostarcza niezbędnego tłuszczu. Usmażony na maśle kurczak, bogate w tłuszcze awokado podane z zoodles utrzymują niską zawartość węglowodanów. Sporo warzyw w diecie to również źródło cennego błonnika.
Błonnik poprawia pracę jelit. Jest węglowodanem ale nie ulega przemianie materii. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to około 25 gramów.
Keto obiad z kurczaka
4 porcje
Składniki
500 g cukinii
2 awokado, średniej wielkości
2 ząbki czosnku
30 g utartego parmezanu
300 ml migdałowego mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
300 g fileta z piersi kurczaka
10 suszonych pomidorów
4 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Z cukinii zrobić spaghetti. Do tego celu użyć veggie spiralizer. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestki i włożyć do malaksera wraz z utartym parmezanem, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i migdałowym mlekiem. Zmiksować sos na jednolitą masę.
Filet z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawami wedle smaku i smażyć na maśle przez 2 minuty. Pod koniec smażenia dodać suszone pomidory z zalewy i cukiniowy makaron. Smażyć przez 2 minuty, po czym wlać sos z awokado, wymieszać i zagotować. Posypać dodatkowym parmezanem i posypać pietruszką.
Wartość odżywcza w 1 porcji 371,5 kcal
Białko – 23 g
Tłuszcze – 29 g
Węglowodany – 4,8 g
Błonnik – 3,0 g