Keto schabowe z zapiekanką z kalarepy to przepyszne danie na obiad, które polubi cała rodzina. Danie wzbogacone kompotem z jabłek i brokułem w maśle. Jest to pyszny wysokotłuszczowy i wysokoenergetyczny posiłek.
Keto schabowe z zapiekanką
4 porcje
Składniki
Zapiekanka
400 g kalarepy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
300 ml śmietanki, 36%
100 g serka philadelphia
1 łyżka przypraw, pieprz, papryka, zioła, wedle smaku
100 g żółtego sera
Schabowe
600 g schabowego, 4 kotlety
2 łyżki masła
1 duże kwaśne jabłko
300 g brokułu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Obrać kalarepę i pokroić na plasterki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w cienkie krążki i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wymieszać serek ze śmietaną, solą, przyprawami i polać warzywa. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika nastawionego na 200ºC na 30 minut. Schabowe oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni i smażyć kotlety na złoty kolor, 2-3 minuty po każej stronie. Wyjąć kotlety i włożyć pokrojone w kostkę jabłko i różyczki brokułów.Doprawić solą. Smażyć przez 5 minut. Podać kotlety z zapiekanką, brokułami i jabłkowym kompotem
Wartość energetyczna 1 porcji 933,4 kcal
Tłuszcz – 79 g
Białko – 43,3 g
Węglowodany – 12,3 g
Błonnik – 3,0 g