Keto ślimaczki z cynamonem to ulubione śniadanie, deser lub przekąska. Nie są zbyt słodkie, więc idealne na śniadanie lub przekąskę przed czy po treningu.
Dlaczego warto upiec keto ślimaczki?
Keto ślimaczki są bez mąki i cukru, więc idealne dla osób, które nie tolerują glutenu jak również osób cierpiących na insulinooporność i cukrzycę. Osoby będące na diecie ketogenicznej doceniają fakt, że keto ślimaczki z cynamonem to ekstra zastrzyk energii bez zbędnych węglowodanów.
Fathead dough przepisy
Keto ślimaczki powstają z podstawowego przepisu na fathead dough, z którego można zrobić spód do pizzy, gnocchi czy inne przysmaki. Do tego typu keto ciasta potrzebna jest mozzarella, serek typu philadelphia i jajka.
Ponadto można dodać mąkę migdałową lub zmielone migdały.
Keto ślimaczki można również zrobić w inny sposób bez sera mozzarella. Tego typu ślimaczki zawierają więcej białka.
Keto ślimaczki – porady
Ten przepis najlepiej sprawdza się z utartą mozzarella. Mozzarella w zalewie zawiera zbyt dużo płynu i jest za rzadka.
Ciasto fathead zarabia się nieco trudno. Najlepiej zarobić je w malakserze i wtedy kiedy jeszcze rozpuszczona mozzarella jest elastyczna i łatwa w obróbce.
Do nadzienia można użyć więcej masła lub kokosowego tłuszczu.
Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Przy pomocy folii łatwiej też zrolować ciasto.
Keto ślimaczki
12 sztuk
Składniki
160 g zmielonych migdałów
400 g mozzarella
50 g serka philadelphia
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki masła
50 g erytrytolu
3 łyżki syropu z błonnika
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 160ºC. Mozzarella i serek rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Przełożyć do malaksera, dodać szczyptę soli, jajka i zmiksować. Migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Zmiksować. Rozłożyć ciasto między dwoma kawałkami folii i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Wymieszać erytrytol z miękkim masłem, syropem z błonnika i cynamonem. Posmarować placek i zwinąć w rulon. Pokroić na 12 kawałków, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczyć. Piec przez 20 minut na złoty kolor.
Wartość energetyczna jednej porcji 225,5 kcal
Tłuszcz – 19,9 g
Białko – 10,3 g
Węglowodany – 1,3g
Błonnik – 1,0 g