Jesień to pora na grzyby! Keto tarta migdałowa z grzybami powstała właśnie na bazie leśnych grzybów. Grzyby są zdrowe, bo zawierają dużo błonnika. Poza tym grzyby są niesamowicie aromatyczne i podnoszą charakter potrawy.
Zapach podczas pieczenia tarty migdałowej z grzybami przypomina ten podczas pieczenia pizzy. Keto tarta migdałowa z grzybami to danie bezmięsne, mimo to bardzo pożywne. Oczywiście zawiera sporo tłuszczu i mało węglowodanów. Poza tym grzyby zawierają o wiele mniej białka niż mięso.
Dlatego przepis na tą tartę pozwoli zbalansować dzienną podaż białka. Za dużo białka w diecie może być jedną z przyczyn zahamowania spadku wagi.
Niektóre osoby chudną bez problemu będąc na lchf diecie, kiedy inne potrzebują dokładnego wyliczenia makroelementów. Indywidualny plan diety można zakupić tutaj.
Keto tarta migdałowa z grzybami
6 porcji, forma o średnicy 23 cm
Składniki
180 g zmielonych migdałów
60 g masła, zimnego
2 łyżki czarnego sezamu
2 łyżki łuskanych nasion konopi
10 g zmielonych łusek babki płesznik, błonnik
1 jajko
250 g leśnych grzybów
30 g masła
1 łyżka MCT oleju
1 mały brokuł, 250 g
30 g pora
3 jajka
300 ml śmietanki, 36%
150 g mozzarella
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
W malakserze umieścić zmielone migdały, nasiona sezamu, konopi i błonnik. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i zmiksować. Następnie dodać jajko i zmiksować jeszcze raz. Rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami folii i wykleić nim foremkę z ruchomym dnem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Nastawić piekarnik na 160ºC. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Brzegi obłożyć aluminiową folią. Wstawić spód do tarty do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Grzyby usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w krążki por i smażyć jeszcze przez minutę. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Grzyby z porem i brokuły rozłożyć na podpieczonym spodzie. Na wierzchu posypać utartą mozzarellą. W misce zmiksować jajka ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem, następnie polać jajeczną masą. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.
Gorącą tartę odstawić do lekkiego przestudzenia, wtedy lepiej się kroi.
Wartość energetyczna jednej porcji 678 kcal
Tłuszcz – 63 g
Białko – 21 g
Węglowodany – 6,5 g
Błonnik – 5,3 g