Home Przepisy Zupy Aksamitna zupa grzybowa – keto, lchf i bez glutenu

Aksamitna zupa grzybowa – keto, lchf i bez glutenu

0

Dzisiaj w mojej kuchni pachnie keto zupa grzybowa. Jesień zbliża się wielkimi krokami. Zupy o tej porze rozgrzewają, sycą i smakują pysznie. Zaczynam zatem jesienne gotowanie od grzybowej. Aksamitna zupa grzybowa w wersji keto, lchf i bez glutenu jest niesamowicie kaloryczna i bardzo pyszna. Moja wersja zawiera sporo tłuszczu, ponieważ wykorzystałam do niej wytopiony tłuszcz z szarpanej karkówki. Przepis na to danie pojawi się jutro, tymczasem proponuję grzybową.

Uwielbiam zupę z grzybów. Przyrządzam ją ze świeżych grzybów z dodatkiem suszonych. Zupa jest wtedy bardziej aromatyczna. Pięknie pachnie grzybami. Grzyby pokroiłam w plasterki, aby było co rzuć. Zupa jest w miarę gęsta. Dodałam do niej kremowy serek. Ciekawym akcentem w zupie jest dodatek wina. Zupę można przyrządzić z białym wytrawnym winem. Ja dodałam wino marsala.

Ugotowaną i gorącą zupę tuż przed podaniem wymieszałam z kremówką, lekko ubitą z żółtkami. W ten sposób zwiększyłam kaloryczność zupy, zawartość tłuszczu i białka. Podałam zupę z chipsem z wędzonego boczku. Jako alternatywę do boczku proponuję szynkę parmeńską.

Zupę można poporcjować i zamrozić. Odmrażam zupę w lodówce przez noc. Korzystam z praktycznych naczyń, w których mieści się jedna porcja zupy.

Co jeść na diecie, przy minimalnym nakładzie pracy? Zupa jest tu bardzo dobrym rozwiązaniem. Zmiana stylu życia powinna być przyjemnością i inwestycją w zdrowie. Wszystko da się zrobić. Przemyślany jadłospis i gotowanie z podwójnej porcji to znaczne ograniczenie czasu. Zdrowe gotowanie wcale nie wymaga, aż tak wiele czasu, ale trzeba się po prostu nauczyć gotować, szybko, ale też smacznie.

Jeśli nie wiecie jak zaplanować swoje posiłki i gotować bez problemu to zamówcie gotowy jadłospis tutaj.

keto zupa grzybowa lchf dieta kup dietę odchudzanie

Keto zupa grzybowa

4 porcje

Składniki

400 g pieczarek

10 g suszonych grzybów

200 g kremowego serka, np. philadelphia lub łaciate, min. 20% tł.

100 g cebuli

2 łyżki masła

70 ml wina marsala, wytrawne lub białe wytrawne

500 ml wrzątku

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

sól i czarny pieprz do smaku

4 żółtka, białka można wykorzystać do tego przepisu 

250 ml śmietanki kremówki, 36% tł.

200 g wędzonego boczku lub parmeńskiej szynki

Przygotowanie

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle. Pieczarki lub inne grzyby pokroić na plasterki. Dodać do cebuli, posypać suszonym tymiankiem i smażyć aż się lekko zrumienią. Następnie odcedzić suszone grzyby. Wywar zachować do zupy. Pokroić namoczone grzyby i dodać do pieczarek. Smażyć przez 2 minuty. Wlać wino i podkręcić kuchenkę. Smażyć przez minutę, aż wino lekko odparuje. Następnie wlać wywar z grzybów i dodać serek. Mieszać aż serek się rozpuści i gotować zupę na małym ogniu przez 15 minut. Doprawić zupę solą i pieprzem.

Ubić śmietankę na półpłynnie z żółtkami. Dodać do gorącej zupy i energicznie wymieszać. Nie gotować. Usmażyć plastry boczku i odsączyć na papierowym ręczniku. Podać zupę z chipsem z boczku i posypać natką pietruszki.

Wartość energetyczna 1 porcji 696 kcal

Tłuszcze – 66 g

Białko – 17 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik- 2,0 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version