Home Przepisy Obiadokolacja Klopsy zapiekane w sosie pomidorowym z serem

Klopsy zapiekane w sosie pomidorowym z serem

0

LCHF klopsy zapiekane w sosie pomidorowym z rozpływającą się mozzarellą to pyszne danie dla całej rodziny. Takie klopsy można przyrządzić z dowolnie wybranego mięsa mielonego. Może to być mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Jest to typowe danie lchf, które można zjeść z niskowęglowodanowym makaronem lub warzywnym makaronem np. zoodles.

Przyrządzając tego typu dania, będąc na lchf diecie to oszczędność czasu, ponieważ nie trzeba gotować na dwa garnki. Bardzo lubię takie praktyczne i lchf obiady. Lubię gotować, ale też nie chcę spędzać niewiadomo ile czasu w kuchni.

Dieta wysokotłuszczowa to sposób odżywiania, który zakłada zwiększenie podaży tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania węglowodanów. LCHF klopsy zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą zawierają sporo sporo zdrowego tłuszczu ale też wysokiej jakości białko. Jest to więc danie w pełni zbilansowane pod względem podstawowych makroelementów, tłuszczu i białka, które można uzupełnić dowolną ilością węglowodanów.

Ilość węglowodanów na diecie lchf zależy od jej przeznaczenia. Jeśli dieta jest zmianą stylu życia, aby utrzymać stosowną wagę i cieszyć się długim zdrowiem, można pozwolić sobie na nieco więcej węglowodanów. W przypadku diety przy cukrzycy ilośc węglowodanów ma jednak zasadnicze znaczenie.

Jeśli masz cukrzycę i potrzebujesz pomocy, skorzystaj z programu zdrowotnego – Wycofaj cukrzycę typu 2.

klopsy lchf przepisy na odchudzanie codojedzenia

LCHF klopsy

6 porcji

Składniki

600 g mielonego mięsa

100 ml śmietanki, min 30% tł.

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki kokosowego oleju, masła lub smalcu

400 g krojonych pomidorów z kartonu

150 g mozzarella

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać mięso z cebulą , śmietaną i przyprawami. Formować 12 klopsów i zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć klopsy do żaroodpornego naczynia. Pomidory zagotować w garnku, doprawić solą, przyprawami i oregano. Polać klopsy sosem z pomidorów i posypać mozzarellą. Wstawić naczynie do piekarnika nastawionego na 200ºC. Zapiekać klopsy przez 15 minut. Posypać natką pietruszki. Jeść z wybranymi, niskowęglowodanowymi dodatkami.

Wartość energetyczna 1 porcji – 3 klopsy z sosem – 577 kcal

Tłuszcz – 45,5 g

Białko – 36 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik – 1,5 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version