LCHF klopsy zapiekane w sosie pomidorowym z rozpływającą się mozzarellą to pyszne danie dla całej rodziny. Takie klopsy można przyrządzić z dowolnie wybranego mięsa mielonego. Może to być mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Jest to typowe danie lchf, które można zjeść z niskowęglowodanowym makaronem lub warzywnym makaronem np. zoodles.
Przyrządzając tego typu dania, będąc na lchf diecie to oszczędność czasu, ponieważ nie trzeba gotować na dwa garnki. Bardzo lubię takie praktyczne i lchf obiady. Lubię gotować, ale też nie chcę spędzać niewiadomo ile czasu w kuchni.
Dieta wysokotłuszczowa to sposób odżywiania, który zakłada zwiększenie podaży tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożywania węglowodanów. LCHF klopsy zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą zawierają sporo sporo zdrowego tłuszczu ale też wysokiej jakości białko. Jest to więc danie w pełni zbilansowane pod względem podstawowych makroelementów, tłuszczu i białka, które można uzupełnić dowolną ilością węglowodanów.
Ilość węglowodanów na diecie lchf zależy od jej przeznaczenia. Jeśli dieta jest zmianą stylu życia, aby utrzymać stosowną wagę i cieszyć się długim zdrowiem, można pozwolić sobie na nieco więcej węglowodanów. W przypadku diety przy cukrzycy ilośc węglowodanów ma jednak zasadnicze znaczenie.
Jeśli masz cukrzycę i potrzebujesz pomocy, skorzystaj z programu zdrowotnego – Wycofaj cukrzycę typu 2.
LCHF klopsy
6 porcji
Składniki
600 g mielonego mięsa
100 ml śmietanki, min 30% tł.
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki kokosowego oleju, masła lub smalcu
400 g krojonych pomidorów z kartonu
150 g mozzarella
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać mięso z cebulą , śmietaną i przyprawami. Formować 12 klopsów i zrumienić na rozgrzanym maśle. Przełożyć klopsy do żaroodpornego naczynia. Pomidory zagotować w garnku, doprawić solą, przyprawami i oregano. Polać klopsy sosem z pomidorów i posypać mozzarellą. Wstawić naczynie do piekarnika nastawionego na 200ºC. Zapiekać klopsy przez 15 minut. Posypać natką pietruszki. Jeść z wybranymi, niskowęglowodanowymi dodatkami.
Wartość energetyczna 1 porcji – 3 klopsy z sosem – 577 kcal
Tłuszcz – 45,5 g
Białko – 36 g
Węglowodany – 6,5 g
Błonnik – 1,5 g