Home Przepisy Obiadokolacja Pyszne danie z resztek

Pyszne danie z resztek

0

Moje ulubione potrawy to dania z resztek. W weekend wyczyszczam lodówkę ze wszystkich resztek z całego tygodnia. To danie mogę krótko nazwać „wszystko do jednego garnka lub patelni”. Są tu między innymi niskowęglowodanowe warzywa, grzyby, kurczak, halloumi i jajka. Prosty lchf obiad z resztek.

Warzywa kroję w kostkę i smażę. Podobnie robię z grzybami, kurczakiem i halloumi. Miałam jeszcze jarmuż, który wcześniej obgotowałam w lekko osolonej wodzie. Jarmuż jest zdrowy, ale zawiera kwas szczawiowy, który usuwa jony wapnia z organizmu. Termiczna obróbka jarmużu temu zapobiega.

Innym niskowęglowodanowym warzywem jest dynia. O tej porze roku najczęściej gotuję dania z dynią piżmowa. Świetnie pasuje z jarmużem i oczywiście zawiera niewiele węglowodanów. Oprócz warzyw to danie zawiera również białko i tłuszcz. Znajdziecie w nim soczyste kawałki kurczaka, halloumi i smażone jajka.

Do smażenia jak zwykle polecam olej kokosowy, masło lub ghee. Są to najlepsze tłuszcze, ponieważ ich struktura nie ulega zmianie pod wpływem temperatury. O tym jak stosować różnego rodzaju tłuszcze pisałam wiele razy, między innymi w tym artykule, dobry tłuszcz nie jest zły.

LCHF obiad z resztek dieta na odchudzanie

LCHF obiad z resztek

4 porcje

Składniki

2 dymki

300 g cukinii

400 g dyni piżmowej

50 g pieczarek

1 czerwone chili

300 g jarmużu, tylko miękkie części

200 g fileta z piersi kurczaka

150 g halloumi

4 jajka

60 g kokosowego oleju lub masła

1 łyżeczka suszonego tymianku

sólo i czarny pieprz młotkowany do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Miękkie liście jarmużu pokroić w paski, włożyć do garnka, posolić i zalać wodą. Gotować 15 minut. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Cukinię, dynię, pieczarki, chili i dymkę pokrój w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki kokosowego oleju i usmażyć warzywa. Przełożyć na talerz. Następnie pokroić kurczaka w kostkę, doprawić dowolnie wybranymi przyprawami i zrumienić na łyżce oleju. Następnie pokroić halloumi w kostkę i również zrumienić na reszcie kokosowego oleju. Dodać warzywa do mięsa i halloumi raz oliwę. Smażyć przez 2 minuty.

Na drugiej patelni usmażyć jajka sadzone. Podzielić danie na trzy porcje i jeść ze smażonym jajkiem.

Wartość energetyczna 1 porcji 566 kcal

Tłuszcze – 42,5 g

Białko – 32 g

Węglowodany – 12 g

Błonnik – 5,5 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version