Moje ulubione potrawy to dania z resztek. W weekend wyczyszczam lodówkę ze wszystkich resztek z całego tygodnia. To danie mogę krótko nazwać „wszystko do jednego garnka lub patelni”. Są tu między innymi niskowęglowodanowe warzywa, grzyby, kurczak, halloumi i jajka. Prosty lchf obiad z resztek.
Warzywa kroję w kostkę i smażę. Podobnie robię z grzybami, kurczakiem i halloumi. Miałam jeszcze jarmuż, który wcześniej obgotowałam w lekko osolonej wodzie. Jarmuż jest zdrowy, ale zawiera kwas szczawiowy, który usuwa jony wapnia z organizmu. Termiczna obróbka jarmużu temu zapobiega.
Innym niskowęglowodanowym warzywem jest dynia. O tej porze roku najczęściej gotuję dania z dynią piżmowa. Świetnie pasuje z jarmużem i oczywiście zawiera niewiele węglowodanów. Oprócz warzyw to danie zawiera również białko i tłuszcz. Znajdziecie w nim soczyste kawałki kurczaka, halloumi i smażone jajka.
Do smażenia jak zwykle polecam olej kokosowy, masło lub ghee. Są to najlepsze tłuszcze, ponieważ ich struktura nie ulega zmianie pod wpływem temperatury. O tym jak stosować różnego rodzaju tłuszcze pisałam wiele razy, między innymi w tym artykule, dobry tłuszcz nie jest zły.
LCHF obiad z resztek
4 porcje
Składniki
2 dymki
300 g cukinii
400 g dyni piżmowej
50 g pieczarek
1 czerwone chili
300 g jarmużu, tylko miękkie części
200 g fileta z piersi kurczaka
150 g halloumi
4 jajka
60 g kokosowego oleju lub masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
sólo i czarny pieprz młotkowany do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Miękkie liście jarmużu pokroić w paski, włożyć do garnka, posolić i zalać wodą. Gotować 15 minut. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Cukinię, dynię, pieczarki, chili i dymkę pokrój w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki kokosowego oleju i usmażyć warzywa. Przełożyć na talerz. Następnie pokroić kurczaka w kostkę, doprawić dowolnie wybranymi przyprawami i zrumienić na łyżce oleju. Następnie pokroić halloumi w kostkę i również zrumienić na reszcie kokosowego oleju. Dodać warzywa do mięsa i halloumi raz oliwę. Smażyć przez 2 minuty.
Na drugiej patelni usmażyć jajka sadzone. Podzielić danie na trzy porcje i jeść ze smażonym jajkiem.
Wartość energetyczna 1 porcji 566 kcal
Tłuszcze – 42,5 g
Białko – 32 g
Węglowodany – 12 g
Błonnik – 5,5 g