LCHF sałatka z kurczaka z czosnkowym dressingiem, do której można wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Kurczak upieczony na maśle, niebywale soczysty został zamarynowany przyprawami m.in. niezwykle zdrową kurkumą. Dressing czosnkowy to dressing z pełnotłuszczowego greckiego jogurtu i majonezu.
LCHF sałatka z kurczaka
1 porcja
Składniki
150 g mięsa z kurczaka obranego z kości
50 g zielonej sałaty, np. lodowej
5 cm ogórka
1 łyżka prażonych migdałów
1 łyżeczka prażonych orzeszków ziemnych
Dressing
50 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu
2 łyżki domowego majonezu
1 ząbek pieczonego czosnku
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Porwaç sałatę na małe kawałki, pokroić ogórka w kostkę i ułożyć na talerzu. Na wierzchu położyć kurczaka i posypać migdałami i orzeszkami. Zgnieść czosnek i wymieszaj z majonezem i jogurtem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeść sałatkę z dressingiem.
Wartość energetyczna 1 porcji 562 kcal
Tłuszcz – 43 g
Białko – 38 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 2,0 g