Wielkanocne śledzie w wersji lchf to prosty przepis na smaczne śledzie w śmietanie z dodatkiem szafranu. Jak zrobić lchf śledzie? To bardzo proste. Wystarczy kilka filetów solonego śledzia, kwaśna śmietana i majonez. Przyprawy do śledzia można wybrać według własnego uznania, ale warto spróbować przygotować śledzia z szafranem. Na pewno będzie wyjątkowo smakować. Zamiast szafranu można przyprawić śledzia curry.
Tak przygotowane wielkanocne śledzie świetnie pasują do jajka. Najważniejsze jest jednak, że jest to danie niskowęglowodanowe i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Śledź, podobnie jak łosoś czy makrela to tłusta ryba i bogata w składniki odżywcze. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe z przewagą omega 3.
Poza tym śledź to pokaźne źródło witaminy B12 i D oraz wielu minerałów jak potas, sód, fosfor, jod i selen. Warto więc wdrożyć śledzia do codziennej diety, a nie tylko jeść go od święta.
LCHF śledzie w śmietanie
3 porcje
Składniki
300 g fileta z śledzia, solonego
200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
1 ząbek pieczonego czosnku
10 cm pora
1 połówka jabłka
szczypta mielonego szafranu
sól i pieprz kajeński do smaku
3 jajka
Przygotowanie
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień osączyć śledzia z wody i pokroić na kawałki. Pokroić cienko pora. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Upieczony czosnek zgnieść widelcem. Czosnek należy upiec w piekarniku, owinięty w aluminiową folię. Resztę czosnku można użyć do innych celów, np. sosu czosnkowego. Wymieszać kwaśną śmietanę z majonezem, szafranem i kajeńskim pieprzem. Następnie dodać kawałki śledzia, por i jabłko i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby posolić. Udekorować koprem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół, posolić solą morską i oprószyć kajeńskim pieprzem.
Wartość energetyczna 1 porcji 423 kcal
Tłuszcze – 34 g
Białko – 27 g
Węglowodany – 2,7 g
Błonnik- 0,3 g