Home Przepisy Obiadokolacja Serowe zapiekanki z tuńczykiem i oliwkową salsą

Serowe zapiekanki z tuńczykiem i oliwkową salsą

0

Serowe i lchf zapiekanki z tuńczykiem i oliwkową salsą to pyszne danie inspirowane kuchnią śródziemnomorska, gotowe w zaledwie 15 minut. Można je podać na kolację lub zjeść jako pożywną przekąskę. Oczywiście jest to danie w wersji niskowęglowodanowej. Do zapiekanek wykorzystałam fałszywe bułki, ale równie dobrze możecie wybrać chleb z nasionami i serem.

LCHF zapiekanki z tuńczykiem są bardzo kaloryczne, a więc zawierają dużo tłuszczu, ale też sporo białka i niewiele węglowodanów. Dwa tosty jak dla mnie to akurat, aby się najeść. Od czego zacząć przygotowanie tych pysznych kanapek na gorąco? Od pasty z tuńczyka.

Pastę z tuńczyka można zrobić w ekspresowym tempie. Majonez, musztardę, koper i rozdrobniony tuńczyk wystarczy wymieszać i doprawić przyprawami.

To mój sposób na sałatkę, ale możecie ją przygotować według własnego uznania. Możecie dodać więcej lub mniej majonezu lub wybrać zamienić mozzarella na inny ser.

LCHF chleb czy inne niskowęglowodanowe pieczywo mam zawsze w zamrażalniku. Fałszywe bułki to u mnie numer 1 pieczywo lchf, więc przyrządzenie tych tostów zajęło mi naprawdę 15 minut!

Smacznym dodatkiem do tostów jest salsa z oliwek. Oliwki to moje słodycze! Są pyszne i pożywne. Zamiast oliwek możecie pokroić pomidor.

Przypominam, że dieta lchf to smaczna, pożywna i zdrowa dieta. Gotowanie na diecie lchf to żadna sztuka pod warunkiem, że wiecie jakie makroelementy i w jakich ilościach znajdują się w wybranych produktach spożywczych oraz. Oczywiście podstawowe pytanie brzmi z ilu węglowodanów jesteście w stanie zrezygnować?

LCHF zapiekanki z tuńczykiem

2 sztuki

Składniki

1 fałszywa bułka, tutaj przepis

1 puszka tuńczyka w zalewie

2 łyżki majonezu, domowego

1 łyżka posiekanego kopru

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy francuskiej bez cukru

sólo i czarny pieprz do smaku

2 łyżki sera mozzarella

10 zielonych oliwek

1 łyżka oliwy

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sok z cytryny do smaku

nasiona czarnuszki do posypania

Przygotowanie

Tuńczyk rozdrobnić w misce. Dodać majonez, musztardę, koper, sok z cytryny i pieprz. Wymieszać sałatkę. Bułkę przekroić na pół. Na połówki ułożyć sałatkę, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiekać około 10 minut.

Oliwki i natkę pietruszki pokroić i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Na każdy tost położyć łyżkę salsy z oliwek. Posypać czarnuszką.

Wartość energetyczna 2 zapiekanek 778 kcal

Tłuszcz – 68 g

Białko – 36 g

Węglowodany – 5,5 g

Błonnik – 8,0 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version