MCT olej to suplementacja, często dodawana do koktajli, kuloodpornej kawy czy dressingów. Jak nazwa wskazuje MCT to trójglicerydy o średniej długości łańcuchach. Są to nasycone kwasy tłuszczowe, które łatwo podlegają przemianie materii, a sposób w jaki ulegają rozkładowi ma właściwości zdrowotne dla organizmu.
MCT to ekstrakt z kokosowego oleju. Kokosowy olej zawiera około 60% MCT i dlatego jest świetnym źródłem tych średniej długości trójglicerydów i wystarczającym dla osób mniej aktywnych fizycznie.
MCT olej wspomaga odchudzenie
Badania naukowe dowodzą, że MCT zwiększa uwalnianie dwóch ważnych hormonów peptydu YY oraz leptyny. Leptyna powstaje w komórkach tkance tłuszczowej, dostaje się do krwioobiegu, a następnie do mózgu, gdzie sygnalizuje o stanie energetycznym organizmu. Jeśli sygnał jest mocny oznacza to, że organizm jest najedzony. W razie słabego sygnału mózg uruchamia łańcuch reakcji, które powodują uczucie głodu i jest sygnałem do jedzenia.
Wydzielanie peptydu YY powodujące uczucie sytości i zanik apetytu. jego wydzielanie jest uzależnione od rodzaju treści pokarmowej i jest proporcjonalne do jego kaloryczności. Znacznie większy po posiłkowy wzrost stężenia peptydu YY jest zaobserwowany w przypadku pokarmów tłuszczowych.
MCT reguluje apetyt – jemy mniej bo spalamy więcej
Regularne spożywanie MCT oraz stosowanie diety niskowęglowodanowej pozwala szybciej wejść w ketozę. MCT olej przyspiesza spalanie tłuszczów, sprawia, że jemy mniej, nie odczuwając przy tym głodu. Warto rozpocząć dzień od dwóch łyżek MTC. Naukowe badania potwierdzają, że osoby regularnie spożywające trójglicerydy o średniej długości łańcucha, jedzą mniej kaloryczny lunch, przy tym nie odczuwając głodu. Uczucie sytości wydłuża się z każdą spożytą porcją MCT. Zaleca się 10 – 50 ml MCT na dzień. Oznacza to, że dzienną ilość spożytego tłuszczu należy zamienić na MCT olej.
MCT to kwasy tłuszczowe o silnych właściwościach leczniczych
MCT olej zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. MCT i dieta ketogeniczna to niesamowita siła. MCT ulega przekształceniu w ketony. Reakcja zachodzi bardzo szybko ponieważ średniej długości łańcuchy tych trojglicerydów są bezpośrednio zużyte bez wstępnej obróbki. Po spożyciu MCT trafiają prosto do wątoby, gdzie są zużywane jako szybkie źródło energii i przekształcone w ketony. To właśnie ketony najlepiej odżywiają i zaopatrują w energię mózg. Dlatego MCT olej może być przydatny w leczeniu neurodegeneracyjnych takich jak epilepsja czy Alzheimer.
MCT przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej
MCT to zdrowe tłuszcze nasycone, trójglicerydy o średniej długości. Ich działanie w organizmie różni się od pozostałych tłuszczów w diecie. Dzięki swojej budowie, MCT są w stanie przyspieszyć przemianę materii, spalamy więc kalorie w szybszym tępie niż normalnie i w szybszym tępie chudniemy.
Biodostępność MCT jest bardzo duża. Trójglicerydy o średnim łańcuchu w postaci MCT ekstraktu mogą zwiększyć przemianę materii. Oznacza to, że ilość spalonych kalorii może się zwiększyć aż o 230 kcal.
Inne badania wykazały, że MCT ekstrakt prowadzi do zmniejszenia stężenia „złego” cholesterolu LDL i zwiększenia produkcji „dobrego” cholesterolu HDL, chroniącego serce.
Olej MCT i dieta ketogeniczna mają pozytywne rezultaty w leczeniu cukrzycy poprzez zwiększenie spalania tłuszczów pochodzących z tkanki tłuszczowej. Organizm używając tłuszcz, a właściwie ketony jako podstawowe źródło energii może bardzo łatwo kontrolować poziom cukru we krwi, a nawet cofnąć cukrzycę typu 2.
Źródło
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27080715 – Short- and medium-chain fatty acids in energy metabolism: the cellular perspective.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1568535 – Dietary substitution of medium-chain triglycerides improves insulin-mediated glucose metabolism in NIDDM subjects.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077/ – Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080/ – In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10507598 – Medium-chain triglycerides inhibit growth of Malassezia: implications for prevention of systemic infection.
- https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nyas.12999 – Can ketones compensate for deteriorating brain glucose uptake during aging? Implications for the risk and treatment of Alzheimer’s disease