Home Przepisy Napoje Mleko migdałowe czyli napój z migdałów

Mleko migdałowe czyli napój z migdałów

0

Mleko pochodzenia roślinnego np. mleko migdałowe zastępuje krowie mleko w lchf diecie. Domowe mleko migdałowe można przyrządzić samemu i przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić w porcjach. Mleko migdałowe posiada niską zawartość węglowodanów. Warto zrobić je samemu i mieć pewność, że mleko pochodzi jedynie z namoczonych migdałów.

Mleko migdałowe

mleko migdałowe jak zrobić1 l

Składniki

200g migdałów ze skórką

1 l przegotowanej wody wolnej od chloru

Przygotowanie

W naczyniu zalać migdały zimną wodą i moczyć prze 6 godzin lub przez noc. Odcedzić  migdały, opłukać pod bieżącą wodą i wsypać do miksera. Wlać 0,5 litra zimnej, niegazowanej, mineralnej wody. Zmiksować i dodać o,5 litra wody,wciąż miksując. Odcedzić mleko na sicie wyścielonym gazą. Zwinąć gazę i odcisnąć resztę mleka. Napełnić butelkę mlekiem, zamknąć i wstawić do lodówki lub poporcjować i zamrozić.

Wartość energetyczna w 100 ml 17 kcal

Tłuszcze – 1,50 g

Białko – 0,64 g

Węglowodany – 0,5 g

Błonnik – 0,2 g

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Previous articleKaszka migdałowa zamiast owsianki
Next articleMasa ciała, waga i odchudzanie
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version