Home Odżywianie Niskowęglowodanowa pasta kokosowa

Niskowęglowodanowa pasta kokosowa

0
pasta kokosowa

Pasta kokosowa to niskowęglowodanowy produkt, który zawiera jedynie 5 g węglowodanów. Pasta kokosowa to w pełni naturalny produkt bez konserwantów. Pasta kokosowa zwana jest też kokosowym masłem. Powstaje ze zmielenia miąższu kokosowego i utarcia go na gęstą, odżywczą masę. Ma szerokie zastosowanie w kuchni

Pasta kokosowa – dlaczego warto jeść pastę kokosową na lchf diecie?

Jest wiele różnych past kokosowych na rynku. Dla osób będących na lchf diecie polecamy masło kokosowe marki Pan Orzech, które zawiera tylko 5 gram węglowodanów. Przed użyciem produkt należy dobrze wymieszać w całej objętości opakowania. Aby to sobie ułatwić należy go lekko podgrzać. Pasta kokosowa to doskonały dodatek do naleśników, omletów i placków. Poza tym można posmarować nim pieczywo. Jest idealne do wyrobu kokosowego mleka. Wystarczy jedynie zmiksować kilka łyżek kokosowej pasty z wodą. Poza tym to doskonały dodatek do wypieków.

Masło kokosowe zawiera wyłącznie naturalne składniki, a więc jest wolne od substancji aromatyzujących, barwiących i konserwujących. Jest również wolne od wszelkich zagęszczaczy, których głównym składnikiem są węglowodany. Stąd tak niska zawartość węglowodanów, z czego 1,2 g stanowi błonnik.

Właściwości odżywcze kokosowej pasty

Kokosowy miąższ jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego i minerałów. Przyczyniają się one do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz zdrowego odchudzania. Kwas foliowy (witamina B9), fosfor (P) i magnez (Mg) regulują gospodarkę wodno – elektrolitową i wzmacniają odporność organizmu. Poza tym masło kokosowe zawiera sporo potasu, który jest jednym z elektrolitów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania nerek, ale i całego organizmu. Potas (K) jest również bardzo ważny w procesie kontrolowania ciśnienia krwi. W kokosie nie brakuje błonnika, który jest bardzo ważny w każdej diecie. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na procesy trawienne i przemianę materii.

Pasta kokosowa a odchudzanie

Pasta kokosowa to zdecydowanie przyjazny LCHF produkt. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe w tym 63,1g nasyconych kwasów tłuszczowych jak również cenne białko. Mała zawartość cukru, wysoka zawartość błonnika sprawia, że produkt przedłuża uczucie sytości. Tłuszcze zawarte w paście przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz regulują procesy metaboliczne. Produkt utrzymuje na stałym poziomie glukozę we krwi i nie powoduje wyrzutów insuliny.

Wartość energetyczna w 100 gramach produktu 2930 kJ / 700 kcal
Tłuszcz 70,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 63,1 g
Węglowodany 5,2 g
w tym cukry proste 4 g
Białko 7,3 g
Sól 0,06g

Pasta kokosowa jest niewątpliwie idealną propozycją dla osób będących na lchf diecie i pragnących zrzucić kilka kilogramów. Jest to wysokoenergetyczny produkt, który skutecznie   powstrzymuje uczucie głodu.

 

 

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version