Home Przepisy Obiadokolacja Keto świąteczne przepisy – łazanki z boczkiem

Keto świąteczne przepisy – łazanki z boczkiem

0

Niskowęglowodanowe łazanki z boczkiem to kolejna lchf propozycja na święta. Jak przyrządzić niskowęglowodanowe łazanki? Potrzebny jest makaron bez mąki łazankowy. Korzystam z przepisu na makaron bez mąki. Makaron z tego przepisu pasuje do większości potraw z makaronem nawet do łazanek. Poza tym makaron jest bezglutenowy.

Dla wielu miłośników dań z makaronem, rezygnacja z nich to dla nich najtrudniejsze wyzwanie w diecie niskowęglowodanowej. Jednakże makaron bez mąki jest świetną alternatywą, nadającą się nawet do łazanek w wersji niskowęglowodanowej.

Od kiedy po raz pierwszy zaznajomiłam się z makaronem bez mąki nie mogę się bez niego obejść. Używam go praktycznie do wszystkich popularnych dań z makaronem. Przyrządzam go z podwójnej porcji, dzielę i mrożę. W ten sposób mam zawsze makaron pod ręką o choćby, żeby zrobić łazanki.

Mówiąc szczerze to łazanki nigdy nie były świątecznym daniem w mojej rodzinie. Przepis poniżej to niskowęglowodanowe łazanki z boczkiem. Jeśli chcecie to danie przygotować na bezmięsną wigilię to wystarczy, że zrezygnujecie z boczku.

niskowęglowodanowe łazanki boczek lchf dieta odchudzanie

Niskowęglowodanowe łazanki z boczkiem

2 porcje

Składniki

300 g kiszonej kapusty

1 cebula, mała

20 g suszonych grzybów

150 g makaronu łazanki niskowęglowodanowego

sól i pieprz do smaku

30 g masła

1 łyżeczka soi

150 g wędzonego boczku

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Kapustę kiszoną opłukać zimną wodą i dobrze odcisnąć. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez 20 minut, następnie pokroić w drobną kostkę.

Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone grzyby, zachować wodę z moczenia. Smażyć przez 5 minut. Następnie dodaj kiszoną kapustę. Doprawić solą, pieprzem i soją. Smażyć przez 5 minut, po czym wlać wodę z grzybów i dusić kapustę pod przykryciem przez 15 minut.

Przyrządzić makaron bez mąki z przepisu w linku. Pokroić makaron w kostkę i dodać do kapusty. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do kapusty i wszystko wymieszać. Wymieszać kapustę z makaronem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Wartość energetyczna 1 porcji 590 kcal

Tłuszcze – 58 g

Białko – 25 g

Węglowodany – 1,0 g

Błonnik- 9,0 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version