Niskowęglowodanowe łazanki z boczkiem to kolejna lchf propozycja na święta. Jak przyrządzić niskowęglowodanowe łazanki? Potrzebny jest makaron bez mąki łazankowy. Korzystam z przepisu na makaron bez mąki. Makaron z tego przepisu pasuje do większości potraw z makaronem nawet do łazanek. Poza tym makaron jest bezglutenowy.
Dla wielu miłośników dań z makaronem, rezygnacja z nich to dla nich najtrudniejsze wyzwanie w diecie niskowęglowodanowej. Jednakże makaron bez mąki jest świetną alternatywą, nadającą się nawet do łazanek w wersji niskowęglowodanowej.
Od kiedy po raz pierwszy zaznajomiłam się z makaronem bez mąki nie mogę się bez niego obejść. Używam go praktycznie do wszystkich popularnych dań z makaronem. Przyrządzam go z podwójnej porcji, dzielę i mrożę. W ten sposób mam zawsze makaron pod ręką o choćby, żeby zrobić łazanki.
Mówiąc szczerze to łazanki nigdy nie były świątecznym daniem w mojej rodzinie. Przepis poniżej to niskowęglowodanowe łazanki z boczkiem. Jeśli chcecie to danie przygotować na bezmięsną wigilię to wystarczy, że zrezygnujecie z boczku.
Niskowęglowodanowe łazanki z boczkiem
2 porcje
Składniki
300 g kiszonej kapusty
1 cebula, mała
20 g suszonych grzybów
150 g makaronu łazanki niskowęglowodanowego
sól i pieprz do smaku
30 g masła
1 łyżeczka soi
150 g wędzonego boczku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Kapustę kiszoną opłukać zimną wodą i dobrze odcisnąć. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć przez 20 minut, następnie pokroić w drobną kostkę.
Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone grzyby, zachować wodę z moczenia. Smażyć przez 5 minut. Następnie dodaj kiszoną kapustę. Doprawić solą, pieprzem i soją. Smażyć przez 5 minut, po czym wlać wodę z grzybów i dusić kapustę pod przykryciem przez 15 minut.
Przyrządzić makaron bez mąki z przepisu w linku. Pokroić makaron w kostkę i dodać do kapusty. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do kapusty i wszystko wymieszać. Wymieszać kapustę z makaronem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Wartość energetyczna 1 porcji 590 kcal
Tłuszcze – 58 g
Białko – 25 g
Węglowodany – 1,0 g
Błonnik- 9,0 g