Dzisiaj królują jajka. W tym roku przygotowałam na Wielkanoc niskowęglowodanowe śniadanie, jajka poszetowe z pysznymi dodatkami. Do przygotowania tego dania potrzebne są kromki lchf chleba. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na niskowęglowodanowe pieczywo. Ja wybrałam prosty chleb z nasion.
Jajko poszetowane to tak zwane jajko w koszulce. Należy je wrzucić do garnka z gotującą wodą i gotować krótko, tak aby żółtko było płynne. Wymaga to nieco wprawy, ale to naprawdę nic trudnego. Do kanapki z jajkiem poszetowym przygotowałam salsę na bazie jarmużu, chili, oliwek i winegretu.
Ponadto wzbogaciłam danie o tłuszcz w postaci awokado. Jest świetnie zbalansowana pod względem makroelementów kanapka, która nie tylko jest niskowęglowodanowa ale również bardzo apetycznie kolorowa. Zarzut, że lchf dieta jest szara i nudna jest naprawdę bezpodstawny. Wszystko zależy co z czym się je. Na lchf diecie można jeść i kolorowo i warzywnie i zdrowo.
To niskowęglowodanowe śniadanie jest naprawdę zdrowe. Jajka to super jedzenie. Jest w nich wszystko co ludzki organizm potrzebuje. Można je jeść w zasadzie bez ograniczeń. W moim przypadku jest to nawet 5 – 10 jajek tygodniowo. Oczywiście każdy reaguje inaczej i ma inną podaż na białko, więc należy zwrócić uwagę na ten fakt.
O awokado piszę tu bardzo często. Jeśli chcecie uzupełnić tłuszcz w diecie to awokado jest bardzo dobrą alternatywą, ponieważ zawiera mało węglowodanów i białka. Dlatego aby zmniejszyć porcję białka w diecie wysokobiałkowe produkty można zamienić na awokado.
Do salsy użyłam również jarmużu. Jarmuż już od kilka lat króluje w diecie lchf. Jest bogaty w witaminy, minerały. Jest też źródłem cennego błonnika. Można się nim cieszyć przez cały rok.
Niskowęglowodanowe śniadanie wielkanocne
4 porcje
Składniki:
4 kromki chleba, tutaj przepis
4 jajka
Salsa
20 zielonych oliwek
50 g jarmużu, tylko miękkie liście bez łodyg
1 mała szalotka
po jednej łyżce pestek dyni i nasion konopi
½ chili, dowolny kolor
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka winnego octu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
1 awokado
Przygotowanie
Kromki chleba zrumienić na suchej patelni. Zagotować w odę w małym garnku z łyżeczką octu i soli. Delikatnie wrzucać po jajku bez skorupki, mieszając w kółko, aby białko otoczyło żółtko. Gotować 3 minut, żółtko powinno być płynne. Pokroić drobno oliwki, cebulę, jarmuż i wymieszać z oliwą, octem, sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać nasiona i wymieszać. Awokado pokroić na plasterki i ułożyć na kromkach chleba. Następnie nałożyć łyżką jajko i salsę. Jajko można posolić i posypać czarnuszką, opcjonalnie.
Wartość energetyczna 1 kromki 223 kcal
Tłuszcz – 26,5 g
Białko – 14 g
Węglowodany – 2,5 g
Błonnik – 4,0 g