Home Przepisy Śniadanie Wielkanocne śniadanie – lchf i bez glutenu

Wielkanocne śniadanie – lchf i bez glutenu

0

Dzisiaj królują jajka. W tym roku przygotowałam na Wielkanoc niskowęglowodanowe śniadanie, jajka poszetowe z pysznymi dodatkami. Do przygotowania tego dania potrzebne są kromki lchf chleba. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na niskowęglowodanowe pieczywo. Ja wybrałam prosty chleb z nasion.

Jajko poszetowane to tak zwane jajko w koszulce. Należy je wrzucić  do garnka z gotującą wodą i gotować krótko, tak aby żółtko było płynne. Wymaga to nieco wprawy, ale to naprawdę nic trudnego. Do kanapki z jajkiem poszetowym przygotowałam salsę na bazie jarmużu, chili, oliwek i winegretu.

Ponadto wzbogaciłam danie o tłuszcz w postaci awokado. Jest świetnie zbalansowana pod względem makroelementów kanapka, która nie tylko jest niskowęglowodanowa ale również bardzo apetycznie kolorowa. Zarzut, że lchf dieta jest szara i nudna jest naprawdę bezpodstawny. Wszystko zależy co z czym się je. Na lchf diecie można jeść i kolorowo i warzywnie i zdrowo.

To niskowęglowodanowe śniadanie jest naprawdę zdrowe. Jajka to super jedzenie. Jest w nich wszystko co ludzki organizm potrzebuje. Można je jeść w zasadzie bez ograniczeń. W moim przypadku jest to nawet 5 – 10 jajek tygodniowo. Oczywiście każdy reaguje inaczej i ma inną podaż na białko, więc należy zwrócić uwagę na ten fakt.

kanapkalchf_niskoweglowodanowesniadanie_kunsultacjedietetyczneonline

O awokado piszę tu bardzo często. Jeśli chcecie uzupełnić tłuszcz w diecie to awokado jest bardzo dobrą alternatywą, ponieważ zawiera mało węglowodanów i białka. Dlatego aby zmniejszyć porcję białka w diecie wysokobiałkowe produkty można zamienić na awokado.

Do salsy użyłam również jarmużu. Jarmuż już od kilka lat króluje w diecie lchf. Jest bogaty w witaminy, minerały. Jest też źródłem cennego błonnika. Można się nim cieszyć przez cały rok.

Niskowęglowodanowe śniadanie wielkanocne

4 porcje

Składniki:

4 kromki chleba, tutaj przepis

4 jajka 

Salsa

20 zielonych oliwek

50 g jarmużu, tylko miękkie liście bez łodyg

1 mała szalotka

po jednej łyżce pestek dyni i nasion konopi

½ chili, dowolny kolor

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka winnego octu

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

1 awokado

Przygotowanie

Kromki chleba zrumienić na suchej patelni. Zagotować w odę w małym garnku z łyżeczką octu i soli. Delikatnie wrzucać po jajku bez skorupki, mieszając w kółko, aby białko otoczyło żółtko. Gotować 3 minut, żółtko powinno być płynne. Pokroić drobno oliwki, cebulę, jarmuż i wymieszać z oliwą, octem, sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać nasiona i wymieszać. Awokado pokroić na plasterki i ułożyć na kromkach chleba. Następnie nałożyć łyżką jajko i salsę. Jajko można posolić i posypać czarnuszką, opcjonalnie.

Wartość energetyczna 1 kromki 223 kcal

Tłuszcz – 26,5 g

Białko – 14 g

Węglowodany – 2,5 g

Błonnik – 4,0 g

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version