Home Przepisy Obiadokolacja Nudle bez nudli

Nudle bez nudli

0

Dzisiaj gotowałam nudle bez nudli! Zdarza mi się, że gotuję na dwa garnki. Moi milusińscy uwielbia nudle, a ja lubię w nich warzywa i mięso, więc pomyślałam, że dzisiaj ugotuję nudle dla rodziny, a dla mnie nudle bez nudli, czyli po prostu większość porcja warzyw i mięsa bez makaronu.

I wiecie co? Było naprawdę pysznie i wcale nie potrzebowałam makaronu w tym daniu. Zamiast niego użyłam zielonej fasolki. Oczywiście to danie można zrobić z niskowęglowodanowymi makaronami jak zoodles, czy konjac. Jak wspomniałam nudle zawierają mnóstwo warzyw i dobrej jakości mięsa lub ryb i skorupiaków.

Dzisiaj postawiłam na polędwicę wieprzową. Cienko pokrojona polędwica z wieprzowiny i marynowana w oleju sezamowym z dodatkiem przypraw i sezamowego oleju jest w tym daniu prawdziwym rarytasem. Inny atut tego mięsa jest to, że szybko je się smaży, a samo mięso po usmażeniu jest bardzo soczyste.

Warzywa w tym chińskim daniu na szczęście nie zawierają zbyt dużo węglowodanów i są na ogół dostępne przez cały rok. Wśród warzyw króluje seler, jedno z niskowęglowodanowych warzyw, które nadaje specyficzny smak daniu.

Bardzo lubię seler i często przyrządzam z niego zupę krem lub surówkę. Seler używam również do odchudzonej z węglowodanów warzywnej sałatki. Zastępuje w niej ziemniaki.

Poza selerem znajdziecie w tym daniu marchewkę. Wiem, wiem, marchewka zawiera więcej węglowodanów, ale jest słodka i razem z papryką sprawia, że nie trzeba dodawać rafinowanego cukru. W tym daniu znajdziecie wiele przypraw, olej sezamowy, soję, nasiona sezamu… Przepis znajdziecie poniżej.

Nudle bez nudli

2 porcje

Składniki

250 g polędwicy wieprzowej

50 g czerwonej papryki

100 g selera korzeniowego

1 mała marchewka

300 g zielonej fasolki, mrożonej

200 g brokułów, świeżych lub mrożonych

1 łyżka posiekanej kolendry

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka ciemnego octu balsamicznego

3 łyżki kokosowego oleju bez zapachowego lub oleju MCT

1 łyżka leju sezamowego

1 łyżka prażonych nasion sezamu

3 cm świeżego imbiru

1 czerwone chili

2 ząbki czosnku

szczyptę suszonych płatków chili

1 cebula czerwona, mała

Przygotowanie

Seler, imbir, czosnek, cebulę, paprykę i marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Chili przekroić wzdłuż na pół i oczyścić z nasion i gniazdek. Brokuły podzielić na różyczki. Mięso pokroić na cienkie paski. W misce wymieszać 1 łyżkę sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i dodać pokrojoną polędwiczkę. Wymieszać i marynować przez 20 minut.

Rozgrzać olej kokosowy na patelni o gruby dnie lub w woke. Smażyć wszystkie warzywa al dente z dodatkiem sosu sojowego, winnego octu i octu balsamicznego. Odsunąć warzywa na bok i dodać do woke mięso. Smażyć mięso przez 5 minut. Następnie wymieszać mięso z warzywami, dodać kolendrę, suszoną chili i smażyć przez 2 minuty.

Ugotować fasolkę w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z resztą składników w woke. Wlać olej sezamowy i posypać prażonymi nasionami sezamu.

Wartość energetyczna 1 porcji 544 kcal

Tłuszcz – 36 g

Białko – 37 g

Węglowodany – 15 g

Błonnik – 12 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version