Moi podopieczni bardzo lubią przepisy na obiad dla całej rodziny. Niewątpliwie takim przepisem jest keto zapiekanka z kalafiora i łososia. Jest to super proste danie, bardzo pożywne i przede wszystkim smaczne i zdrowe. Zapiekanka to takie danie, które można przyrządzić z resztek obiadowych, użyć różne warzywa i grzyby. Kalafior i łosoś tworzą niebywałą sensację smakową.
Łososia można zamienić na inną rybą. Obiad dla całej rodziny jest praktyczny z tego względu, że oszczędza czas. Poza tym zapiekankę można przyrządzić dzień wcześniej i kiedy przyjdzie pora na posiłek, to wystarczy ją tylko podgrzać kilka minut w piekarniku.
Głównym składnikiem zapiekanki jest mieszanka śmietankowo – jajeczna, która sprawia, że potrawę można pokroić na porcje. To danie można modyfikować na wiele sposobów. Kalafior można zamienić na brokuły, a groszek na pieczarki. Zamiast ryby można wykorzystać resztki pieczonego kurczaka lub pokrojoną wędlinę. Danie można dodatkowo urozmaicić, używając różnych gatunków sera, w tym feta.
Gotowa zapiekanka świetnie smakuje z porcją sałaty wzbogaconą o pomidora, czy ogórka. Surowe, niskowęglowodanowe warzywa zawierają sporo błonnika, który przyspiesza trawienie, ale i wspomaga uczucie sytości.
Zapiekanka – obiad dla całej rodziny
6 porcji
Składniki
350 g kalafiora
150 g zielonego groszku
2 łyżki kopru, świeżego lub mrożonego
300 g łososia, wędzonego na ciepło lub świeżego
400 ml śmietanki, minimum 30%
5 jajek
sól, czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku
30 g żółtego sera
2 łyżki masła
Przygotowanie
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Groszek rozmrozić. Żaroodporną formę o rozmiarach 20 cm x 30 cm posmarować masłem. Na dno rozłożyć kalafior, groszek i kawałki łososia. Śmietanę zmiksować z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Wylać mieszankę na warzywa z rybą. Całość posypać koprem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piec zapiekankę przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 – 15 minut. Po lekkim schłodzeniu pokroić zapiekankę na 6 porcji. Można zamrozić.
Wartość energetyczna steku z porcją sosu 494 kcal
Tłuszcz – 41 g
Białko – 23 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 3,0 g