Home Przepisy Śniadanie Omlet Niskowęglowodanowy – Prosty, Szybki i Zdrowy!

Omlet Niskowęglowodanowy – Prosty, Szybki i Zdrowy!

0

Omlet niskowęglowodanowy z serka i jajek to szybki, prosty i zdrowy sposób na zaspokojenie głodu, zachowując równocześnie niski poziom węglowodanów. Głównymi składnikami tego dania są tylko dwa składniki, kremowy serek typu łaciate i jajka, które są doskonałym źródłem białka, niezbędnego do budowy i naprawy tkanek oraz do utrzymania zdrowej masy ciała.

Świetna opcja dla dbających o zdrowie – prosty, szybki i wspaniale smakujący omlet

Aby przygotować omlet, wystarczy rozbić jajka do miseczki, dodać kremowy serek i dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę. W ten sposób uzyskamy kremową konsystencję, która nada omletowi doskonały smak i teksturę. Potem smażymy omlet po obu stronach. Omlet rośnie jak na drożdżach, dzięki dużej zawartości jajek. Jest bardzo delikatny w smaku. Im cieńszy tym łatwiej go złożyć na pół lub zwinąć w rulon.

Najważniejszy jest jednak fakt, że jest to omlet niskowęglowodanowy, co stanowi kluczową cechę tego dania i diety niskowęglowodanowej. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów, omlet ten jest doskonałym wyborem dla osób, które dbają o utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi oraz kontrolę wagi ciała.

Omlet niskowęglowodanowy - jesteś na diecie lchf lub keto wypróbuj ten przepis na śniadanie

Wprowadzenie ograniczenia węglowodanów może przyczynić się do zwiększenia uczucia sytości oraz poprawy efektywności metabolicznej organizmu. Dodatkowo, omlet niskowęglowodanowy może być również odpowiednią opcją dla osób stosujących dietę ketogeniczną, gdzie ograniczenie spożycia węglowodanów jest kluczowe dla indukcji stanu ketozy. Dlatego właśnie fakt, że ten omlet jest niskowęglowodanowy, stanowi jego najważniejszą cechę, która przyciąga uwagę osób szukających zdrowych i zrównoważonych posiłków.

Zdrowe tłuszcze, wartościowe białko i mnóstwo energii na jednym talerzu

Olej kokosowy to idealny wybór do smażenia, ponieważ ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych średnio łańcuchowych, które mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi i zwiększyć uczucie sytości.

Dodanie nasion konopi to doskonały sposób na wzbogacenie omletu o wartościowe składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz różnorodne witaminy i minerały. Te małe, ale na miarę super food nasiona mogą wspierać zdrowie serca, układu odpornościowego oraz poprawić ogólny stan zdrowia.

Omlet z jajek i serka – przepis na zdrową dietę!

Omlet niskowęglowodanowy z serka i jajek to nie tylko pyszne danie, ale również świetna opcja dla osób dbających o swoją dietę i zdrowie. Dzięki zastosowaniu prostych składników i zdrowych tłuszczów, ten omlet może być doskonałym wyborem na śniadanie, obiad czy kolację, zapewniając jednocześnie dawkę energii i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Lubisz słodko?

Lubisz omlet na słodko, to możesz go delikatnie posłodzić erytrytolem, który jest naturalnym substytutem cukru, co pozwala uniknąć nadmiernego spożycia węglowodanów i kalorii.

Omlet niskowęglowodanowy

1 porcja

Składniki

50 g kremowego serka łaciate

2 duże jajka

szczypta soli

1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

20 g borówki amerykańskiej

30 g truskawek

2 łyżeczki masła orzechowego

1 łyżka kremowgo serka + 1 łyżka śmietanki, 36% tł.

1 łyżeczka nasion konopi

Przygotowanie

Serek zmiksować z jajkami i solą. Rozgrzać olej kokosowy na patelni o średnicy 18 cm i smażyć omlet po obu stronach. Posmarować omlet masłem orzechowym i serkiem wymieszanym ze śmietaną. Na koniec posypać borówkami i udekorować plasterkami truskawek. Można posłodzić erytrytolem.

Wartość energetyczna 1 porcji z dodatkami 468 kcal

Tłuszcze – 41 g

Białko – 19,4 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik – 1,2 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version