Pyszna i kaloryczna pizza bianco keto. Pizzę można zrobić na kalafiorowym spodzie lub spodzie z migdałów i błonnika witalnego według przepisu poniżej. Pizza bianco keto to pizza z mielonym mięsem i sosem bianco zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego. Wspaniałe sycące danie na kolację, a resztki do pracy. Pizza jest bardzo kaloryczna i można ja podzielić na dwie lub trzy porcje.
Pizza bianco keto
1 pizza
Składniki
Spód do pizzy
4 jajka
180 ml śmietanki
100 g utartego parmezanu
50 ml zmielonych migdałów
2 łyżki błonnika witalnego
szczypta soli
Nadzienie
250 g mielonego mięsa
5 g / 1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego
sól i pieprz do smaku
30 g créme fraiche
10 koktajlowych pomidorów
40 g / 1 mała papryka
20 g czerwonej cebuli
garść rukoli
28 g /2 łyżki oleju
100 g utartej mozzarella
suszone lub świeże oregano do posypania
Przygotowanie
Zacząć od spodu do pizzy. Wymieszać wszystkie składniki i odstawi na 10 minut. Ciasto napęcznieje. Przykryć blachę pergaminem do pieczenia i rozprowadzić ciasto w kształcie koła o grubości 1 cm. Piec w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjąść z piekarnika. Podsmażyć mielone z czosnkiem i rozmarynem, miesza aby mielone się równomiernie zrumieniło. Upiec paprykę i obrać ze skórki. Pomidorki podzielić na pół i wymieszać z oliwą i rozmarynem. Rozsmarować creme fraiche na podpieczonym spodzie. Rozprowadzić nadzienie w postaci, podsmażonego mielonego mięsa, cebuli, mozzarella, pieczonej papryki i pomidorów. Piec pizzę w nagrzanym piekarniku na 225ºC przez około 10 minut. Upieczoną pizzę posypać rukolą.
Wartość energetyczna całej pizzy 1263 kcal
Tłuszcz – 107 g
Białko – 64,5 g
Węglowodany – 10,5 g
Błonnik – 1,7 g