Home Przepisy Śniadanie Przepis na keto omlet z kurkami i szpinakiem

Przepis na keto omlet z kurkami i szpinakiem

0

Miło zacząć dzień od pysznego śniadania. Proponujemy zatem przepis na keto omlet z kurkami i szpinakiem. Zbieranie kurek to spora doza ruchu, a ich jedzenie to niezła przyjemność. Kurki są smaczne. Zawierają białko ale przede wszystkim dużo błonnika.

Kiedyś w szkole uczono, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Oczywiście, że mają, bo zawierają błonnik, który poprawia pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Jest to jedna z preferencji grzybów, która czyni je jednym z podstawowych składników diety tłuszczowej.

Przepis na keto omlet można modyfikować w dowolny sposób używając różnych grzybów czy serów.

U nas w sezonie na grzyby będą to grzyby leśne jak kurki. Jest ich obecnie największy wysyp. Keto omlet z kurkami to przesmaczne śniadanie.

Dodatkowo do omletu można dodać szpinak.

przepis na keto omlet z kurkami

Przepis na keto omlet

1 porcja

Składniki

2 jajka

1 żółtko

2 łyżki śmietanki, 36% tłuszczu

3 łyżki masła

100 g kurek

50 g szpinaku, świeżego

20 g żółtego sera

garść rukoli

sól czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Grzyby oczyścić, pokroić jeśli są bardzo duże i usmażyć na łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć szpinak na łyżce masła. Odłożyć grzyby i szpinak na talerz i trzymać w cieple. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Jajka wybić do szklanki, dodać śmietankę i  doprawić solą. Wylać jajka na rozgrzaną patelnię, kiedy wierzch omletu będzie już prawie ścięty wyłożyć szpinak, grzyby i całość posypać utartym żółtym serem. Złożyć omlet na pół i smażyć jeszcze przez minutę. Przełożyć na talerz obłożony rukolą.

Wartość energetyczna 1 porcji 739 kcal

Tłuszcz – 69 g

Białko – 27 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 3,0 g

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version