Cukinia to jedno z najbardziej popularnych warzyw w dietach tłuszczowych, głównie ze względu na małą ilość węglowodanów jak również wszechstronnego wykorzystania w kuchni ketonowej. Z cukinii można przyrządzić wiele potraw. Z powodzeniem zastąpi ryż, makaron, chleb i chipsy. Cukiniowe potrawy są przesmaczne, a sama cukinia świetnie pasuje zarówno do ryby jak i mięsa.
Cukinia to smaczne i niskowęglowodanowe warzywo, które również świetnie się nadaje do jarskich dań. Trend na ketogeniczną dietę wegetariańską sprawia, że cukinia zajmuje czołowe miejsce w bezmięsnych przepisach ketogenicznych. Oczywiście taka dieta zawiera nieco więcej węglowodanów ale przynosi efekty. Warto ją kombinować z innymi dietami tłuszczowymi, zwłaszcza, że warzywa zawierają mało białka. Podaż białka powinna być dostosowana do wagi ciała. Dlatego warto zamienić mięso i ryby na niskowęglowodanowe warzywa jak cukinia, aby mieć lepszą kontrolę nad białkiem.
Bardzo często piekę chleb z dodatkiem cukinii. Wiadomo, że lchf pieczywo może być trochę suche zwłaszcza, kiedy taki chleb piekę na bazie mąki kokosowej. Cukinia dostarcza niezbędnego płynu i sprawia, że cukiniowy chleb jest smaczny i puszysty. Uwielbiam cukiniowe bułki na kanapki. Podobnie jak inne lchf pieczywo mogę je mrozić i mieć zawsze pod ręką.
Lubicie placki z cukinią? To bardzo niezmiernie popularne danie na obiad lub kolację można przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z nich jest przepis na placki cukiniowe z halloumi. Placki są pożywne, smaczne i chociaż wyglądają jak placki to wykorzystuję je do wegoburgerów.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście keto lasagne z cukinii to koniecznie dodajcie ten przepis do swojej listy „koniecznie do zrobienia”. Nie pożałujecie! Lasagne bez mąki, gdzie cienkie plastry cukinii zastępują makaron lasagne jest daniem dla całej rodziny niezależnie czy ktoś je lchf czy nie.
Cukinię wykorzystuję jako makaron również w inny sposób. Zoodles to cukiniowy makaron, który wygląda jak spaghetti i pasuje praktycznie do wszystkich sosów. Uwielbiam zoodles z sosem serowym, zoodles z krewetkami z dodatkiem pysznego pesto. Przygotowując cukiniowy makaron wybieram mniejsze cukinie, które łatwo mogę pociąć na zoodles za pomocą widocznego na zdjęciu poniżej podręcznego przyrządu zwanego veggie spiralizer. Nie rozstaję się z nim nawet podczas wakacji. Pakuję go do walizki i jedzie ze mną wszędzie. Czasami zastanawia mnie fakt jak ludzie wmyślają tak fajne kuchenne akcesoria jak veggie spiralizer?
Z cukinii można również zrobić keto paluszki, które ja z chęcią podjadam z sosem czosnkowym. Są przepyszne. Idealne na przekąskę zamiast tradycyjnych chipsów.
Moją przygodę z cukinią zaczęłam na długo przed lchf. Na pewno znacie leczo z cukinii, tu i ówdzie pod nazwą bigosu z cukinii. To danie jest hitem lata. Gotuję je na wiele sposobów, czasami z kiełbasą lub jako danie jarskie, wykorzystując różne gatunki cukinii. Na szczęście cukinia jest dostępna przez cały rok. Można więc się degustować cukiniowymi przysmakami nawet zimą.
Nigdy nie brakuje mi pomysłów na cukinię. Przepisy z tym super niskowęglowodanowym warzywem są proste i mało pracochłonne w przygotowaniu. Zauważyłam również, że są one bardzo popularne wśród odwiedzających Instagram. Ostatnio wrzuciłam na Instagram sałatkę z grillowanej cukinii, która stała się bardzo szybko popularna. Przy okazji jeśli macie konto Instagram to zapraszam do polubienia.