Kalafiorowe puree to świetna przystawka do mięsa, drobiu i ryb. Kalafior zawiera niewielką ilość węglowodanów, więc idealnie pasuje w diecie niskowęglowodanowej. Kalafiorowe puree można dodatkowo wzbogacić w tłuszcz dodając usmażony i pokruszony boczek.
Kalafiorowe puree
4 porcje
Składniki
1 duży kalafior, około 500 g
30 g masła
70 g wędzonego boczku
sól i biały lub czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Podzielić kalafiora na różyczki i ugotuj w lekko...
Gofry bez mąki to gofry brokułowe na słono. Gofry nie zawierają glutenu i są niskowęglowodanowe. Gofry bez mąki są smaczne i bardzo pożywne. Idealnie zastępują pieczywo. Piecze je się jak tradycyjne gofry w gofrownicy. Jedna sztuka zawiera około 3 gramów węglowodanów i prawie tyle samo błonnika.
Gofry bez mąki brokułowe
4 sztuki
Składniki
200 g brokułu
150 g mozzarella
20 g parmezanu
2 jajka
1 dymka lub...
Nasze propozycje na lchf potrawy zawierają sosy, dipy i dressingi. Będąc na lchf diecie można sobie pozwolić na pyszne, wysokotłuszczowe sosy jak dip z awokado i tahini. Ten sos to hit! Idealny do sałatek, pyszny jako dip do mięsa i jarzyn z grilla.
Dip z awokado
ok.300 g
Składniki
1 małe awokado
150 ml migdałowego mleka lub jogurtu
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z...
Pesto szpinakowe jest idealne jako smarowidło na kanapkę czy jako dodatek na pizzę i do zupy. Oczywiście najlepsze jest domowe pesto! Wiadomo co się w nim znajduje, nie zawiera barwników i konserwantów. Gęste i smaczne pesto szpinakowe podobnie jak i inne sosy są idealnym źródłem tłuszczu w lchf diecie.
Pesto szpinakowe
ok. 200 g
Składniki
100 g świeżego szpinaku
50 ml oliwy z oliwek
5...
Będąc na diecie keto można sobie zafundować pyszną pizzę na spodzie z kalafiora. Bezglutenowy spód do pizzy nie zawiera mąki, jest niskowęglowodanowy i pasuje do każdej pizzy. Pizzę na kalafiorowym spodzie można obłożyć po brzegi serem czy wędliną bez najmniejszego wyrzutu sumienia. Tłuszcz to sprzymierzeniec LCHF. Jesz tłusto, zdrowo i chudniesz!
Bezglutenowy spód do pizzy
1 duży spód
Składniki:
200 g kalafiora
1 jajko
40 g...
Sos aioli to wspaniały emulsyjny sos, który jest nie tylko smaczny ale idealny dla lchf diety. Jest to sos majonezowy z dodatkiem soli czosnkowej, oliwy lub oleju i anchois. Ostry sos o smaku czosnkowym i wspaniałym żółtym kolorem. Pasuje do jajek, pieczonego mięsa i ryby. Przepis na sos aioli można urozmaicić dodając szczyptę szczypiorku czy niesłodzonej musztardy.
Przepis na sos...
Każdy zna guacamole...ale czy wszyscy słyszeli o broccomole? Warto eksperymentować z awokado i brokułami, bo lchf dip broccomole to pyszna pasta na kanapki i nie tylko. Brokuły są pyszne i zdrowe, dla wielu ulubione warzywo. Z punktu widzenia lchf zawierają mało węglowodanów i dlatego są wskazane w diecie.
lchf dip broccomole
Składniki
2 porcje
150 g brokułu
1 awokado, duże
1 łyżka czerwonej cebuli, drobno...
Będąc na diecie LCHF można również pozwolić sobie na meksykańskie tacos pod warunkiem, że przyrządzone tacos są niskowęglowodanowe. Tak upieczone lchf tacos można podać z mięsem, sosem i niskowęglowodanowymi warzywami.
LCHF taco
Składniki
8 tacos
350 g zielonej cukinii
2 łyżeczki błonnika witalnego
3 jajka
1 łyżeczka soli
1 dymka
150 g żółtego sera
Przygotowanie
Utrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na durszlaku na 30 minut. Odcisnąć...
Ziemniaczane frytki można zastąpić niskowęglowodanowymi frytkami z brukwi. Przyrządza się je podobnie jak ziemniaczane. Brukwia zawiera jedynie 4 gramy węglowodanów i sporo błonnika.
Frytki z brukwi
2 porcje po około 100 g
Składniki
400 g brukwi
200 ml smalcu do smażenia
sól do smaku
Przygotowanie
Obrać brukwię i pokroić na podłużne słupki. Wrzucić do garnka, wlać wodę i lekko posolić. Gotować przez 10 minut i odcedzić. Rozgrzać...
Klasyczny francuski sos, sos bearnaise. Sos na maśle i żółtkach. Idealny sos do szparagów i mięsa. Idealny sos dla lchf diety. Smaczny i syty.
Sos bearnaise
4 porcje
Składniki
60 g /3 żółtka
3 łyżki octu
30 g / 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki
1 łyżeczka świeżego estragonu, drobno pokrojonego
4 zgniecione ziarna białego pieprzu
150 g masła
sól do smaku
Przygotowanie
Rozpuścić masło i odstawić na bok. Zeszklić cebulkę na łyżce masłe. Przygotować kąpiel wodną. Zmiksować żółtka na...