kalafiorowe puree lchf
Kalafiorowe puree to świetna przystawka do mięsa, drobiu i ryb. Kalafior zawiera niewielką ilość węglowodanów, więc idealnie pasuje w diecie niskowęglowodanowej. Kalafiorowe puree można dodatkowo wzbogacić w tłuszcz dodając usmażony i pokruszony boczek. Kalafiorowe puree 4 porcje Składniki 1 duży kalafior, około 500 g 30 g masła 70 g wędzonego boczku sól i biały lub czarny pieprz do smaku Przygotowanie Podzielić kalafiora na różyczki i ugotuj w lekko...
gofry bez mąki
Gofry bez mąki to gofry brokułowe na słono. Gofry nie zawierają glutenu i są niskowęglowodanowe. Gofry bez mąki są smaczne i bardzo pożywne. Idealnie zastępują pieczywo. Piecze je się jak tradycyjne gofry w gofrownicy. Jedna sztuka zawiera około 3 gramów węglowodanów i prawie tyle samo błonnika. Gofry bez mąki brokułowe 4 sztuki Składniki 200 g brokułu 150 g mozzarella 20 g parmezanu 2 jajka 1 dymka lub...
dip z awokado lchf
Nasze propozycje na lchf potrawy zawierają sosy, dipy i dressingi. Będąc na lchf diecie można sobie pozwolić na pyszne, wysokotłuszczowe sosy jak dip z awokado i tahini. Ten sos to hit! Idealny do sałatek, pyszny jako dip do mięsa i jarzyn z grilla. Dip z awokado ok.300 g Składniki 1 małe awokado 150 ml migdałowego mleka lub jogurtu 2 łyżki tahini 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z...
pesto szpinakowe domowe
Pesto szpinakowe jest idealne jako smarowidło na kanapkę czy jako dodatek na pizzę i do zupy. Oczywiście najlepsze jest domowe pesto! Wiadomo co się w nim znajduje, nie zawiera barwników i konserwantów. Gęste i smaczne pesto szpinakowe podobnie jak i inne sosy są idealnym źródłem tłuszczu w lchf diecie. Pesto szpinakowe ok. 200 g Składniki 100 g świeżego szpinaku 50 ml oliwy z oliwek 5...
kalafiorowy_spod_pizza
Będąc na diecie keto można sobie zafundować pyszną pizzę na spodzie z kalafiora. Bezglutenowy spód do pizzy nie zawiera mąki, jest niskowęglowodanowy i pasuje do każdej pizzy. Pizzę na kalafiorowym spodzie można obłożyć po brzegi serem czy wędliną bez najmniejszego wyrzutu sumienia. Tłuszcz to sprzymierzeniec LCHF. Jesz tłusto, zdrowo i chudniesz! Bezglutenowy spód do pizzy 1 duży spód Składniki: 200 g kalafiora 1 jajko 40 g...
przepis_na_sos_aioli
Sos aioli to wspaniały emulsyjny sos, który jest nie tylko smaczny ale idealny dla lchf diety. Jest to sos majonezowy z dodatkiem soli czosnkowej, oliwy lub oleju i anchois. Ostry sos o smaku czosnkowym i wspaniałym żółtym kolorem. Pasuje do jajek, pieczonego mięsa i ryby. Przepis na sos aioli można urozmaicić dodając szczyptę szczypiorku czy niesłodzonej musztardy. Przepis na sos...
lchf dip
Każdy zna guacamole...ale czy wszyscy słyszeli o broccomole? Warto eksperymentować z awokado i brokułami, bo lchf dip broccomole to pyszna pasta na kanapki i nie tylko. Brokuły są pyszne i zdrowe, dla wielu ulubione warzywo. Z punktu widzenia lchf zawierają mało węglowodanów i dlatego są wskazane w diecie. lchf dip broccomole Składniki 2 porcje 150 g brokułu 1 awokado, duże 1 łyżka czerwonej cebuli, drobno...
lchf_taco
Będąc na diecie LCHF można również pozwolić sobie na meksykańskie tacos pod warunkiem, że przyrządzone tacos są niskowęglowodanowe. Tak upieczone lchf tacos można podać z mięsem, sosem i niskowęglowodanowymi warzywami. LCHF taco Składniki 8 tacos 350 g zielonej cukinii 2 łyżeczki błonnika witalnego 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 dymka 150 g żółtego sera Przygotowanie Utrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na durszlaku na 30 minut. Odcisnąć...
frytki_z_brukwi lchf
Ziemniaczane frytki można zastąpić niskowęglowodanowymi frytkami z brukwi. Przyrządza się je podobnie jak ziemniaczane. Brukwia zawiera jedynie 4 gramy węglowodanów i sporo błonnika. Frytki z brukwi 2 porcje po około 100 g Składniki 400 g brukwi 200 ml smalcu do smażenia sól do smaku Przygotowanie Obrać brukwię i pokroić na podłużne słupki. Wrzucić do garnka, wlać wodę i lekko posolić. Gotować przez 10 minut i odcedzić. Rozgrzać...
sos_bearnaise w diecie chf
Klasyczny francuski sos, sos bearnaise. Sos na maśle i żółtkach. Idealny sos do szparagów i mięsa. Idealny sos dla lchf diety. Smaczny i syty. Sos bearnaise 4 porcje Składniki 60 g /3 żółtka 3 łyżki octu 30 g / 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki 1 łyżeczka świeżego estragonu, drobno pokrojonego 4 zgniecione ziarna białego pieprzu 150 g masła sól do smaku Przygotowanie Rozpuścić masło i odstawić na bok. Zeszklić cebulkę na łyżce masłe. Przygotować kąpiel wodną. Zmiksować żółtka na...
6,559FaniLubię
21,000ObserwującyObserwuj
59ObserwującyObserwuj