Ciasto migdałowe na deser. Jeden kawałek z maksymalną ilością tłuszczu i odrobiną węglowodanów. Ciasto na deser, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Idealne z bitą śmietaną.
Ciasto migdałowe
8 porcji
Składniki
150 g migdałowej mąki lub zmielonych migdałów
1 łyżeczka błonnika witalnego, zmielonego
szczypta waniliowego ekstraktu bez cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml śmietanki wysokotłuszczowej
2 jajka
2 łyżki erytrytol-stewia mieszanki lub ksylitolu
1 łyżka masła do...
Zbliżają się święta. Czas pomyśleć o LCHF wypiekach. Na pierwszy rzut proponujemy pyszny lchf makowiec o smaku kokosowym.
LCHF makowiec
14 porcji
Składniki
Spód do makowca
100 g miękkiego masła
40 g ksylitolu
1 żółtko
300 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki waniliowego ekstraktu
Masa makowa
200 g zmielonego maku z paczki
40 g ksylitolu
1 łyżka mieszanki stewia -erytrytol
4 jajka
250 ml kokosowego mleka
100 ml śmietanki,...