W październiku lubię piec keto ciasta z dynią. Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe jest smaczne, wilgotne i co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. To ciasto jest naprawdę zdrowe! Można je zjeść nie tylko na deser ale i na śniadanie lub przed treningiem. Uzupełnia zasoby energii i syci na długo. Nie podwyższa poziomu cukru i insuliny we krwi.
Do dyniowego...
Uwielbiam ideę wypieków dwa w jednym. Mogę w ten sposób połączyć dwa ulubione ciasta, sernik i makowiec w jedno. Dzisiaj polecam przepis na świąteczny seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej. W tym przepisie zastosowałam biały mak. Kupiłam go kiedyś i całkiem o nim zapomniałam.
LCHF seromakowiec jest pysznym ciastem bez grama mąki, z niską zawartością węglowodanów. To ciasto można upiec z sera...
Kto nie lubi włoskich ciasteczek biscotti? Keto biscotti upiekłam oczywiście bez mąki i cukru i dlatego mogę cieszyć podniebienie tym wypiekiem bez wyrzutu sumienia. W tym przepisie wykorzystałam blanszowaną mąkę migdałową, całe migdały i erytrytol oraz dodałam jajko.
Jest to naprawdę prosty przepis na coś słodkiego, co utrzymuje cukier na stałym poziomie, nie powoduje wyrzutu insuliny i nie przerywa ketozy....
No to zaczynamy weekend od deseru. Dzisiaj polecam przepis na lchf sernik czekoladowy z mikrofalówki. Ciasto w kubku, czyli tak zwany mug cake pieczone w mikrofalówce to szybki lchf deser. Uwielbiam takie szybkie i niskowęglowodanowe desery.
LCHF sernik czekoladowy to typowy deser, który z powodzeniem można zjeść na śniadanie, po lub przed treningiem. To są zalety diety wysokotłuszczowej, gdzie...
Uwielbiam marchewkowe ciasto bez cukru i mąki i cieszę się, że nie muszę rezygnować z tego przysmaku nawet na lchf diecie. Moje ciasto zamiast mąki i cukru zawiera mąkę migdałową i erytrytol. Oczywiście jest w nim marchewka ale netto węglowodanów na jedną porcję jest bardzo mało. Poza tym to ciasto lubię zjeść do kawy na śniadanie, więc mieszczę się...
Keto kokosanki, to kokosanki które zawierają bardzo mało węglowodanów dzięki zamianie cukru na erytrytol i syrop z błonnika. Aby wzbogacić keto kokosanki w tłuszcz dodałam masło, śmietankę i mąkę kokosową. Te ciasteczka są przepyszne. Głównym ich atutem jest też fakt, że są bardzo sycące. Kokosowe wiórki trzeba też dobrze pogryź. Jedząc więc ciastko długo i dokładnie przeżuwając poczujecie się...