Home Przepisy Wypieki Świąteczny seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej

Świąteczny seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej

0

Uwielbiam ideę wypieków dwa w jednym. Mogę w ten sposób połączyć dwa ulubione ciasta, sernik i makowiec w jedno. Dzisiaj polecam przepis na świąteczny seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej. W tym przepisie zastosowałam biały mak. Kupiłam go kiedyś i całkiem o nim zapomniałam.

LCHF seromakowiec jest pysznym ciastem bez grama mąki, z niską zawartością węglowodanów. To ciasto można upiec z sera twarogowego ale też kremowego serka. Ciasto jest pyszne i słodkie, bo posłodziłam je syropem z błonnika i erytrytolem. Syrop z błonnika zastępuje miód, a erytrytol cukier. Zamiast mąki użyłam mąki migdałowej, czyli zmielone migdały blanszowane.

Ciasto można udekorować na wierzchu polewą karmelową. Przyrządzenie niskowęglowodanowego karmelu zajmuje niewiele czasu i dodaje ciastu smaku. Poza tym ciasto można upiec dużo wcześniej i zamrozić.

To ciasto będzie pysznym i słodkim akcentem na świątecznym stole. Oczywiście zamiast białego maku jak podałam w przepisie, możecie użyć niebieski mak. Ciasto będzie równie smaczne i aromatyczne. Uwielbiam zapach maku!

Seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej

12 porcji, forma o średnicy 23 cm

Składniki

Masa makowa

150 g białego maku, 200 g po zmieleniu

30 g masła

50 g syropu z błonnika

4 łyżki erytrytolu

50 g włoskich orzechów

otarta skórka z jednej pomarańczy

50 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

3 małe jajka

1 łyżka gumy arabskiej

Masa serowa

750 g serka twarogu na sernik

2 łyżki gumy arabskiej

130 g erytrytolu

4 jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

otarta skórka z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

Polewa karmelowa

250 ml śmietanki, 36% tł.

70 ml syropu z błonnika

1 łyżka kokosowych wiórków, niesłodzonych

Przygotowanie

Mak zalać wodą i gotować przez 30 minut. Odcedzić, po czym zmielić w malakserze. Rozpuścić masło i syrop z błonnika. Dodać erytrytol, otartą skórkę z pomarańczy, mak i wymieszać. Smażyć przez 5 minut i ostudzić. Do tak przygotowanej masy makowej dodać pokrojone orzechy włoskie, czekoladę, gumę arabską rozpuszczoną w śmietance, jajka i wymieszać.

Serek na masę serową wymieszać z erytrytolem, gumą arabską, wanilią, otartą skórką cytrynową, sokiem z cytryny i jajkami. Przełożyć masę serową do formy, pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć masę makową i patyczkiem lekko przemieszać z masą serową. Wstawić seromak do nagrzanego na 170ºC piekarnika i piec 45 minut. Sernik powinien być całkowicie ścięty. Wyjąć sernik i ostudzić w formie.

Śmietankę i syrop z błonnika zagotować i mieszać, aż syrop się rozpuści. Zmniejszyć temperaturę i gotować karmel na małym ogniu przez około 25 – 30 minut. Karmel powinien być gęsty na tyle, aby było łatwo go rozsmarować po wierzchu ciasta. Na koniec posypać seromakowiec kokosowymi wiórkami. Podzielić ciasto na porcje.

Wartość energetyczna 1 porcji 331 kcal

Tłuszcz – 26 g

Białko – 15 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 10 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version