Dobry sos keto to idealna przystawka do obiadu dla osób będących na diecie wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej jak LCHF czy dieta ketogeniczna. Kolejna nasza propozycja na łatwy sos keto to francuski sos cebulowy. Sos przyrządza się ze smażonej cebuli z dodatkiem winnego octu. Sos idealnie pasuje do frytek z brukwi lub frytek z kalarepy jak również do porcji pieczonego mięsa.
Sos keto cebulowy
4 porcje
Składniki
250 g creme fraiche, 34% tłuszczu
100 g greckiego jogurtu, 10%
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
20 g masła
2 łyżki winnego octu
1 łyżka erytrytol- stewia mieszanka lub erytrytolu
sól pieprz do smaku
Frytki z kalarepy
500 g kalarepy
smalec do smażenia
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Wlać ocet, dodać erytrytol i smażyć na małym ogniu przez 20 minut. Cebula powinna być lekko karmelizowana. Ostudzoną cebulę dodać do creme fraiche wymieszanego z jogurtem. Przyprawić sos solą i pieprzem. Można posypać szczypiorkiem. Kalarepę obrać pokroić w słupki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić. Rozgrzać smalec i usmażyć frytki z kalarepy. Podać z sosem
Wartość energetyczna 1 porcji sos + frytki 421 kcal
Tłuszcz – 39,8 g
Białko – 5,0 g
Węglowodany – 10,8 g
Błonnik – 2,3 g