Home Przepisy Przystawki Sos z cebuli i frytki z kalarepy

Sos z cebuli i frytki z kalarepy

0
sos keto cebulowy

Dobry sos keto to idealna przystawka do obiadu dla osób będących na diecie wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej jak LCHF czy dieta ketogeniczna. Kolejna nasza propozycja na łatwy sos keto to francuski sos cebulowy. Sos przyrządza się ze smażonej cebuli z dodatkiem winnego octu. Sos idealnie pasuje do frytek z brukwi lub frytek z kalarepy jak również do porcji pieczonego mięsa.

Sos keto cebulowy

4 porcje

Składniki

250 g creme fraiche, 34% tłuszczu

100 g greckiego jogurtu, 10%

50 g cebuli

1 ząbek czosnku

20 g masła

2 łyżki winnego octu

1 łyżka erytrytol- stewia mieszanka lub erytrytolu

sól pieprz do smaku

Frytki z kalarepy

500 g kalarepy

smalec do smażenia

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Wlać ocet, dodać erytrytol i smażyć na małym ogniu przez 20 minut. Cebula powinna być lekko karmelizowana. Ostudzoną cebulę dodać do creme fraiche wymieszanego z jogurtem. Przyprawić sos solą i pieprzem. Można posypać szczypiorkiem. Kalarepę obrać  pokroić w słupki. Obgotować w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić. Rozgrzać smalec i usmażyć frytki z kalarepy. Podać z sosem

Wartość energetyczna 1 porcji sos + frytki 421 kcal

Tłuszcz – 39,8 g

Białko – 5,0 g

Węglowodany – 10,8 g

Błonnik – 2,3 g

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version