Home Przepisy Obiadokolacja Stek wołowy i sos bearnaise, czyli super keto na talerzu!

Stek wołowy i sos bearnaise, czyli super keto na talerzu!

0

Stek wołowy na obiad to prawdziwy rarytas. Pyszna soczysta polędwica wołowa i aromatyczny sos bearnaise świetnie pasują na diecie ketogenicznej. Czerwone mięso zawiera wszystkie witaminy z grupy B, wysoko przyswajalne białko, egzogenne aminokwasy i tłuszcze. Dieta ketogeniczna potrafi zadowolić każdego.

Jestem mięsożercą i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. 150 gramów wysokowartościowego mięsa z dodatkiem sosu i fasolki to niezły zastrzyk energii. Mięso syci na długo!

Jeśli jeszcze nie próbowaliście wołowiny to ten przepis jest dla Was. Stek wołowy podaję z kremowym i tłustym sosem bearnaise. Gotowaliście kiedyś sos bearnaise?

Jest to sos na bazie masła i jajek z dodatkiem wina. Wino w tym przepisie jest jedynie smakowym dodatkiem. Alkohol wyparowuje podczas gotowania. Pozostaje jedynie smak wina.  Sos jest naprawdę wyśmienity i w dodatku wysokotłuszczowy. Idealny dla osób na diecie ketogenicznej.

stekwolowy_dietaketogeniczna_odchudzanie_kupdiete

Stek wołowy

1 porcja

Składniki

200 g polędwicy wołowej

sól do smaku

1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

2 łyżki masła

Sos béarnaise

4 porcje

Składniki

120 ml białego wina

3 łyżki białego octu winnego, balsamicznego

2 łyżki szalotki, drobno pokrojonej

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

1 łyżeczka estragonu

natka pietruszki do posypania

75 g masła

3 żółtka

¾ łyżki soku z cytryny

sól do smaku

Przygotowanie

Wino, ocet, białą cebulę, pieprz młotkowany i suszony estragon włożyć do garnka i gotować 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. Odcedzić wywar na sicie. Masło roztopić i podgrzać, aby było mocno gorące. Żółtka ubić na puszysto z dodatkiem soku z cytryny i soli, najlepiej na parze. Wciąż ubijając żółtka, stopniowo dodawać gorące masło i na koniec odcedzony i gorący wywar. Posyp sos natką pietruszki lub świeżym estragonem.

Pokroić polędwicę na medaliony o grubości 2 cm. Oprószyć solą i pieprzem oraz solą czosnkową. Rozpuścić masło, dodaj gałązki świeżego rozmarynu i smażyć stek około 3 minut po każdej stronie, polewając gorącym masłem. Zawinąć stek w folię i odstawić na 5 minut. Jeść mięso z sosem béarnaise, gotowaną fasolką lub szparagami.

Wartość energetyczna steku z porcją sosu 643 kcal

Tłuszcz – 50 g

Białko – 43 g

Węglowodany – 1,8 g

Błonnik – 0,0 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version