Seler korzeniowy, czy seler naciowy? Okazuje się jednak, że korzeń selera jest nie mniej zdrowy oraz zawiera niewiele węglowodanów. Być może nie każdy lubi smak selera, ale warto się do niego przekonać, ponieważ właściwości odchudzające i zdrowotne selera są naprawdę imponujące.
Obie odmiany selera są super zdrowe jednak seler korzeniowy jest mniej znany ze swoich właściwości. Dlatego chcę Wam pokazać w tym przepisie jak go wprowadzić do diety. Surówka z selera ala Waldorf to surówka z selera korzeniowego z dodatkiem włoskich orzechów i natki pietruszki, doprawiona majonezem.
To prosta surówka, która świetnie pasuje jako przystawka do mięsa, drobiu i ryb. Prostota w przygotowaniu i bogactwo w składniki odżywcze sprawia, że surówka z selera jest nie tylko bardzo smaczna, ale też niezmiernie pożywna. Poza tym seler jest stosunkowo tanim warzywem.
Nie wszyscy doceniają zapach i smak selera. Osobiście wychodzę z założenia, że prędzej, czy później można polubić seler, wręcz się od niego uzależnić, oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Biorąc pod uwagę, że 100 g selera korzeniowego zawiera jedynie 5 g węglowodanów, sprawia, że jest on atrakcyjnym warzywem na diecie lchf.
Poza ograniczoną ilością węglowodanów seler korzeniowy to spore źródło witaminy C, B i K. Zawiera też wiele ważnych minerałów, głównie fosfor, potas, sód i wapń. Zatem surówka z selera to potężny zastrzyk substancji odżywczych.
Seler korzeniowy w odchudzaniu
Seler korzeniowy oprócz tego, że jest smaczny i odżywczy, jest również niskokaloryczny. Niska kaloryczność może nie ma takiego znaczenia na diecie lchf jak w innych dietach odchudzających, głównie węglowodanowych. Fakt, że zawiera mało węglowodanów jest jednak nie do odparcia. Poza tym w diecie ważna jest różnorodność, dlatego warto korzystać z różnych odmian warzyw i eksperymentować z nowymi smakami.
Osoby stosujące dietę odchudzającą w oparciu o indeks glikemiczny (IG) mogą jak najbardziej korzystać z dobrodziejstw selera. Jego indeks glikemiczny wynosi 35. Odnosi on się do surowego selera. Surówka z surowego selera z dodatkiem majonezu i włoskich orzechów ma jeszcze niższy indeks glikemiczny.
Surówka z selera korzeniowego
6 porcje
Składniki
250 g selera korzeniowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g orzechów włoskich
200 g majonezu, domowej roboty
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Zetrzeć seler na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną pietruszkę i grubo posiekane orzechy. Wymieszać surówkę z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Wartość energetyczna 1 porcji 384 kcal
Tłuszcz – 40 g
Białko – 4,5 g
Węglowodany – 3,2 g
Błonnik – 1,3 g