Home Przepisy Obiadokolacja Najzdrowsza pizza na diecie

Najzdrowsza pizza na diecie

0

Tłuszcz w organizmie jest ważnym źródłem energii z powodu jego wysokiej kaloryczności, ale także jest on potrzebny jako materiał budulcowy. Dlatego tłusta pizza na diecie lchf jest zdrowa i wysokokaloryczna.

Osoby stosujące tę dietę mogą bez wyrzutów sumienia jeść tłustą pizzę. Co więcej, taka pizza jest bardzo sycąca, dzięki czemu już po jednym kawałku można zaspokoić głód.

Około 60% zawartości pizzy stanowi tłuszcz, pochodzący z mięsa i sera. Porcja pizzy stanowi ponad 400 kcal. Nic więc dziwnego, że po jej zjedzeniu głód nie dokucza przez długi czas.

Pizza to włoski przysmak, który często gości na naszych stołach, szczególnie gdy zapraszamy znajomych lub brakuje nam czasu na przygotowanie obiadu.

Pizza jest bardzo sycąca, a tłusta pizza fad head to prawdziwa bomba kaloryczna. Jednakże, takie danie może również sprzyjać odchudzaniu.

tłusta pizza, czyli fat head pizza bez glutenu i mąki, przepis na blogu lchf dieta

Dlatego smakosze i fani pizzy wcale nie muszą z niej rezygnować, jeśli decydują się na zmianę swojego stylu życia na lchf. „Fat head pizza” jest zdrową alternatywą dla tradycyjnej włoskiej pizzy, ponieważ nie zawiera ona ani grama mąki.

Zamiast mąki, ciasto przygotowywane jest z sera, jajek, mąki migdałowej lub mielonego mięsa z kurczaka. Dzięki temu fat head pizza stanowi alternatywną i zdrowszą opcję dla miłośników pizzy, którzy chcą uniknąć glutenu i ograniczyć ilość węglowodanów w diecie.

Tłusta pizza z boczkiem

6 porcji

Składniki

500 g mielonego z kurczaka

1 cebula

200 g mozzarella +150 g do posypania

1 łyżeczka oregano

sól i czarny pieprz do smaku

150 g wędzonego boczku

100 g szynki

1 pomidor

3 krążki czerwonej cebuli

4 pieczarki

porcja sosu do pizzy z tego przepisu

Przygotowanie

Zetrzeć cebulę na tarce i wymieszać z oregano, solą i pieprzem. Następnie dodać mozzarellę i mielone mięso z kurczaka. Wyrobić jednolity farsz. Blaszkę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia. Z farszu uformować prostokąt o grubości 1 cm. Wstawić blaszkę do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez spód przez 20 minut.

Podpieczony spód obłożyć krążkami cebuli i posypać resztą sera. Następnie dekorować pizzę okrojoną szynką, boczkiem, pieczarkami i pomidorami. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Upieczoną pizzę posypać dodatkowo oregano. Jeść pizzę z surówką z kapusty lub ze smażoną kapustą.

Wartość energetyczna 1 porcji 437 kcal

Tłuszcz – 30 g

Białko – 38 g

Węglowodany – 4,5 g

Błonnik – 2,0 g

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version