Home Przepisy Obiadokolacja Udka z kurczaka po toskańsku

Udka z kurczaka po toskańsku

0

Udka z kurczaka low carb, obiad dla całej rodziny. Dieta ketogeniczna jest uniwersalna, bo jeśli chodzi o obiady jak mięso w sosie to można je gotować dla całej rodziny, nawet jeśli niektórzy jej członkowie nie są na diecie wysoko tłuszczowej.

Wystarczy ugotować obiad i jedynie podać go z odpowiednimi przystawkami jak makaronem lub kalafiorowym ryżem. Zapomnij o gotowaniu na dwa garnki. Udka z kurczaka low carb w kremowym sosie polubi cała rodzina!

Udka z kurczaka smażą się nieco dłużej ale są soczyste i zawierają więcej tłuszczu. W diecie ketogenicznej nie stronimy od tłuszczu, więc chrupiąca i wysmażona skórka z kurczaka jest rarytasem.

Dania z kurczaka to popularne przepisy w diecie ketogenicznej. Kurczak jest tani i pasuje z większością warzyw jak również można go mieszać z wieprzowiną. Więcej mięsa – jeszcze lepiej.

udka z kurczaka low carb

Udka z kurczaka w wersji low carb są wyśmienite. Sos na bazie kokosowej śmietanki jest delikatny w smaku z wyczuwalną nutą białego wina, soku i otartej skórki z cytryny. Alkohol na diecie? Nic nie szkodzi! Podgrzany na patelni alkohol wyparowuje pozostawiając po sobie jedynie smak.

Udka z kurczaka low carb

2 porcje

Składniki

2 uda z kurczaka

1 łyżeczka papryki w proszku

sól i pieprz do smaku

2 łyżki masła

150 ml kokosowej śmietanki

2 ząbki czosnku

1 łyżka cebuli, drobno pokrojonej

1 łyżka soku i otarta skórka z cytryny

75 ml białego wina

3 łyżki kokosowego oleju

10 listków świeżej bazylii

50 g szpinaku

150 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Udka oprószyć solą, pieprzem i papryką. Smażyć na maśle na złoty kolor, tak aby skórka była złota i chrupiąca. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Do tej samej patelni dodać kokosowy olej, cebulę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć 2 minuty na małym ogniu. Wlać  wino, dodać pokrojoną bazylię i podkręcić temperaturę. Smażyć aż prawie całe wino wyparuje. Teraz wlać kokosową śmietankę, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Gotować przez 5 minut. Dodać szpinak, lekko obsmażone pomidory i wymieszać z gorącym sosem. Na koniec dodać udka z kurczaka i zagrzać. Podawać z makaronem lub kalafiorowym ryżem  oraz z sałatą

Wartość energetyczna 1 porcji bez przystawek 732 kcal

Tłuszcz – 62 g

Białko – 31,5 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 2,0 g

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version