Home Przepisy Obiadokolacja Zapiekanka z kapusty zamiast gołąbków

Zapiekanka z kapusty zamiast gołąbków

0

Zapiekanka z kapusty to lchf alternatywne danie do gołąbków. Praktycznie wszystkie składniki sa takie same jak w gołąbkach z wyjątkiem ryżu. Oczywiście można przyrządzić lchf gołąbki z kalafiorowym ryżem, który zawiera mało węglowodanów. Dla leniwych, którym nie chce się bawić w zawijanie gołąbków zapiekanka z kapusty może być smacznym i szybkim rozwiązaniem.

Kapusta podobnie jak kalafior zawiera mało węglowodanów i sporo błonnika. Smażona i lekko zrumieniona świetnie pasuje do mielonego mięsa z boczkiem. Jeśli mowa o zapiekance to trzeba ją oczywiście zapiec. Wymieszaną kapustę z mielonym mięsem i boczkiem należy posypać utartym serem mozzarella i zapiec przez 5 minut. Zapiekankę można również przygotować wcześniej i zapiec przed samym jej spożyciem.

Zapiekanki to praktyczne lchf przepisy. Wspólną ich cechą jest proste przyrządzenie, spora ilość i fakt, że można je swobodnie przechować w lodówce. Szukając pomysłu na zapiekankę najłatwiej dostosować przepisy wysokowęglowodanowe. Na przykład zapiekanka makaronowa to najłatwiejsze danie wysokowęglowodanowe, w którym pszenny makaron można zastąpić lchf makaronem.

Ziemniaczane zapiekanki można przyrządzić z rzepą lub brukwią. Kiedyś te warzywa były bardzo często stosowane w kuchni. Teraz ze względu na małą ilość węglowodanów powracają i często są wykorzystane w kuchni ketogenicznej. Z brukwi można przyrządzić pyszne lchf frytki.

zapiekanka z kapusty lchf odchudzanie bez głodu plan diety

Zapiekanka z kapusty to typowy lchf posiłek. Jeśli jest potrzeba aby danie spełniało wymogi whole 30 lub paleo to wystarczy pominąć ser. Można również wybrać inny ser niż mozzarella. Zalet mozzarella jest fakt, że bardzo szybko się rozpuszcza i nie zawiera węglowodanów.

Zapiekanka z kapusty i mielonego mięsa

4 porcje

Składniki

400 g białej kapusty

1 mała cebula

100 g wędzonego boczku

300 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego

1 łyżeczka świeżego tymianku

100 g mozzarella

50 g masła

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę kapustę i smażyć aż kapusta będzie miękka i lekko zrumieniona. Usmażyć boczek i dodać do kapusty. Pokroić w piórka dymkę ze szczypiorem i usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Przełożyć do kapusty. Na koniec usmażyć mięso posypane kurkumą, pieprzem i papryką. Dodać mięso i tymianek do kapusty, doprawić ewentualnie solą i wymieszać. Przełożyć do  żaroodpornego naczynia, posypać utartym serem i zapiec przez 5 minut w nagrzanym piekarniku na 200ºC.

Wartość energetyczna jednej porcji 418 kcal

Tłuszcz – 35 g

Białko – 22 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 2,0 g

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version