Cukier rafinowany i cukier zawarty w owocach są najgorszych składnikiem w dzisiejszej diecie. Diety odchudzające za pomocą soków i smoothies z owoców to po prostu katastrofa. Cukry ogłupiają i wprowadzają w nałóg. Im więcej cukru w diecie tym organizm domaga go się jeszcze bardziej.
10 powodów, dla których warto zrezygnować z cukru
Bez wątpienia cukier to najgorszy składnik w diecie dzisiejszych czasów. Prowadzi do nadwagi, cukrzycy i uzależnienia.
1. Warto przypomnieć, że...
Kurkuma zwana też szafranem indyjskim to orientalna przyprawa, która obok zastosowania w kuchni posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Kurkuma reguluje poziom cukru we krwi. Jest silnym antyutleniaczem i przeciwdziała rakowi.
Kurkuma
Kurkuma znana jest w Europie głównie jako składnik przyprawy curry. Natomiast mniej znane są właściwości lecznicze przyprawy, głównie antyzapalne i antyoksydacyjne. Swój piękny kolor i właściwości lecznicze zawdzięcza kurkuma jednemu ze...
Chora wątroba jest skutkiem niewłaściwej diety. NAFLD, czyli niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby ma ścisły związek z chorobami XXI wieku jak cukrzycą typu 2, otyłością, czy chorobami sercowo-naczyniowych. Nadmiar węglowodanów w diecie powoduje, że odkładają się one wątrobie w postaci tłuszczu. Dieta LCHF, która ogranicza węglowodany w codziennej diecie odtłuszcza wątrobę.
Wątroba hyperechogeniczna jednorodna
Badanie wątroby polega na przeprowadzeniu badania USG. W wypadku potwierdzonego...
Cukrzyca to nie tylko problem z insuliną ale również problem z nadwagą. Czym jest dieta dla cukrzyków? Jakie ma efekty na odchudzanie i zdrowie cukrzyka? Redukcja masy ciała to ogromne wyzwanie praktycznie dla wszystkich pacjentów z cukrzycą typu 2. Insulina jest hormonem hamującym spalanie tłuszczu. Dlatego dieta dla cukrzyków powinna obniżyć podaż na insulinę, a w przypadku insulinooporności obniżyć...
Czosnek wpływa na odchudzanie. Surowy czosnek wpływa pozytywnie na regulację poziomu cukru i złego cholesterolu we krwi. Czosnek nasila metabolizm tłuszczów poprzez termogenezę. Naukowe badania wskazują spożywanie czosnku jako możliwy czynnik w odchudzaniu. Allicyna to substancja czynna, która zawiera siarkę i nadaje charakterystyczny zapach czosnkowi i wpływa na odchudzanie.
Czosnek wpływa na odchudzanie
Czosnek zawiera allicynę, związek pochodzenia siarkowego, który nadaje...
Zdrowie i forma (fit) często używane są zamiennie. Jest to totalnym błędem, bo oba słowa mają zupełnie odrębne znaczenia. Być w formie oznacza zdolność do wykonania danego ćwiczenia, a zdrowie wyjaśnia stan dobrego samopoczucia, w którym systemy fizjologiczne działają w harmonii. Sportowcy to wizerunek zdrowia i fizycznej sprawności ale nie zawsze tak jest. Sportowcy są przetrenowani i spożywają mnóstwo...
MCT olej to suplementacja, często dodawana do koktajli, kuloodpornej kawy czy dressingów. Jak nazwa wskazuje MCT to trójglicerydy o średniej długości łańcuchach. Są to nasycone kwasy tłuszczowe, które łatwo podlegają przemianie materii, a sposób w jaki ulegają rozkładowi ma właściwości zdrowotne dla organizmu.
MCT to ekstrakt z kokosowego oleju. Kokosowy olej zawiera około 60% MCT i dlatego jest świetnym...
Co to jest pyłek pszczeli? Dlaczego jest zdrowy? Pyłek pszczeli zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania. Krąży takie stwierdzenie, że człowiek, który znalazby się na bezludnej wyspie i miałby dostęp jedynie do wody pitnej i pyłku pszczelego to nie umarby z głodu.
Co to jest pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, które zbierają pszczoły...
Pić mleko czy nie pić mleko? Mleko jest zdrowe. Zawiera wiele odżywczych składników jak kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Kazeina jest najważniejszym białkiem w mleku. Spożywanie mleka z innymi produktami bogatymi w białko powoduje, że kazeina hamuje ich wchłanianie.
Problem ze spożyciem mleka zaczyna się wtedy, kiedy jest ono konsumowane razem z jedzeniem bogatym w białko innym niż kazeina....
Skórka pomarańczowa to potoczna nazwa cellulitu. Cellulit powstaje na skutek patologicznych zmian skóry, związanych z fizjologicznymi zmianami zachodzącymi w organizmie. Zmiany następujące w obrębie bioder, kolan i pośladków to pofałdowana skóra, wyglądająca jak skórka pomarańczy. Główną przyczyną cellulitu jest estrogen, który hamuje produkcję kolagenu. Kolagen tworzy warstwę siatkową, odpowiedzialną za sprężystość i jędrność skóry.
Patogeneza cellulitu
Cellulit powstaje w miejscach, gdzie...