Cukier występuje naturalnie w owocach, warzywach, roślinach strączkowych i zbożach. Cukier od dawna jest dodawany do różnych przetworów, napojów, a nawet jedzenia i produktów light czyli produktów z niską zawartością tłuszczów. Spożycie cukru dramatycznie wzrosło. Cukier zastępuje tłuszcze i występuje często w produktach zdrowego odżywiania. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca ograniczenie spożycia rafinowanego cukru do 25 gramów czyli 6...
Indeks glikemiczny to miara, za pomocą której można ocenić jak szybko produkty spożywcze wpływają na poziom cukru we krwi. Owoce i warzywa zawierają różne ilości cukrów (węglowodanów), które wpływają na wartość indeksu glikemicznego (GI) i ładunku glikemicznego (GL). Ile cukru zawierają ulubione owoce i warzywa? Najczęściej rekomendowane diety to diety bogate w owoce i warzywa, diety detox i diety...
Pierwszy krok do schudnięcia to odstawienie cukru. Czym można zastąpić cukier? Cukier nie jest niezastąpiony. Okazuje się, że pewna roślina zwana stewią jest naturalnie bardzo słodka. Roślina, którą można hodować na parapecie lub na balkonie.
Dlaczego stewia?
Pierwszy krok do schudnięcia to oczywiście odstawienie cukru. Wielu osobom jest ciężko zrezygnować z cukru do tradycyjnej herbaty z cytryną czy kawy. Z kolei zajadać...
Super zdrowy może być zarówno rodzimy czosnek, kapusta, szparagi jak i egzotyczne goji. W handlu znajduje się mnóstwo superfoods, które mają według producentów cudowne właściwości. Czy super żywność jest naprawdę taka zdrowa i czy naprawdę ją potrzebujemy?
Co to jest super żywność - superfood?
Super żywność to produkty, które zawierają cenne dla organizmu składniki jak mikroelementy, egzogenne aminokwasy, witaminy, czy minerały. Często są to kompleksowe związki, które...
Przysmaki w wersji LCHF czy to możliwe? Oczywiście! Nie ma chyba osoby, która nie lubi pizzy. Będąc na diecie LCHF można sobie pozwolić na przepyszne pizzarolls czy pizzę niskowęglowodanową. Są to proste w wykonaniu lchf przepisy. Tradycyjne przysmaki czy fast food, które nie wpływają na wagę, a wręcz przeciwnie odchudzają!
Pizza niskowęglowodanowa versus pizza
Media i inne źródła bombarują nas informacjami, że...
Lubicie cynamonowe bułeczki? Prawda, że są pyszne i pięknie pachną cynamonem? Największym problemem w lchf wypiekach jest dobranie składników z jak najmniejszą ilością węglowodanów w odpowiednich proporcji. Kolejnym problemem jest to, że niskowęglowodanowe produkty jak mąka migdałowa lub mąka kokosowa nie zawierają glutenu. Dieta LCHF nie jest dietą bezglutenową. Ponieważ wszystkie mąki zbożowe, które na ogół używa się do wypieków i gotowania zawierają gluten,...
Erytrytol i stewia to atrakcyjne zamienniki cukru dla osób będących na diecie ale również osób chorych na cukrzycę. Ponieważ korzystnie wpływają na stężenie glukozy we krwi można je stosować do słodzenia, wypieków i codziennego użytku.
Erytrytol - węglowodan bezkaloryczny
Erytrytol to naturalny alkhol cukrowy, który odznacza się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi.Na opakowaniu z...
Mąka kokosowa to bezglutenowa mąka, która stosunkowo niedawno pojawiła się w handlu. Mąkę kokosową poleca się osobom na bezglutenowej diecie jak i cukrzykom. Osoby będące na LCHF diecie powinny jednak zwracać uwagę na zawartość węglowodanów, która różni się w zależności od marki mąki.
Błonnik
Głównym składnikiem kokosowej mąki jest błonnik, który działa na organizm jak miotła oczyszczając go ze złogów i...