kurkuma zdrowie
Kurkuma zwana też szafranem indyjskim to orientalna przyprawa, która obok zastosowania w kuchni posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Kurkuma reguluje poziom cukru we krwi. Jest silnym antyutleniaczem i przeciwdziała rakowi. Kurkuma Kurkuma znana jest w Europie głównie jako składnik przyprawy curry. Natomiast mniej znane są właściwości lecznicze przyprawy, głównie antyzapalne i antyoksydacyjne. Swój piękny kolor i właściwości lecznicze zawdzięcza kurkuma jednemu ze...
pić mleko czy nie pić
Pić mleko czy nie pić mleko? Mleko jest zdrowe. Zawiera wiele odżywczych składników jak kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Kazeina jest najważniejszym białkiem w mleku. Spożywanie mleka z innymi produktami bogatymi w białko powoduje, że kazeina hamuje ich wchłanianie. Problem ze spożyciem mleka zaczyna się wtedy, kiedy jest ono konsumowane razem z jedzeniem bogatym w białko innym niż kazeina....
kwasy tłuszczowe omega-3
Produkty naturalnie tłuste zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Organizm ludzki syntetyzuje większość kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 muszą jednak być dostarczone organizmowi w pożywieniu. Omega-3 występuje w tłustych rybach, niektórych algach i orzechach. Omega-6 występuje w roślinnych olejach jak oliwa czy olej rzepakowy. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 Omega-3 i omega-6 spełniają różne funkcje w organizmie. W wielu...
glukoza nośniki energii we krwi
Sub­stan­cje pro­du­ko­wane przez ludzki orga­nizm są zuży­wane, skła­do­wane lub usu­wane z orga­nizmu. Wymaga to oczy­wi­ście spraw­nie funk­cjo­nu­ją­cego trans­portu, który odbywa się za pomocą układu krwio­no­śnego. W ten spo­sób sub­stan­cje odżyw­cze i budul­cowe są prze­trans­por­to­wane do miejsc ich prze­zna­cze­nia i wyko­rzy­sta­nia, nato­miast zbędne i szko­dliwe meta­bo­lity są trans­por­to­wane do miejsc prze­twa­rza­nia lub wyda­la­nia. Trans­port sub­stan­cji wymaga ener­gii i spe­cjal­nych nośni­ków sto­sow­nych dla poszcze­gól­nych sub­stan­cji odżyw­czych. Oczy­wi­ście cały...
zdrowe_jedzenie_domowe
"Zdrowe jedzenie to najlepsze lekarstwo" według Hipokratesa. W naszej rzeczywistości te słowa jak nigdy dotąd mają niesamowite znaczenie. Wątpliwa jakość spożywczych produktów, przetwarzanych, barwionych i konserwowanych, nadmierne spożycie cukrów i tak zwanego fast food jest jedną z głównych przyczyn wielu chorób i nadwagi. Substancje odżywcze zawarte w zdrowym, ekologicznym, nieprzetworzonym i wysokoenergetycznym pożywieniu zostają poddane metabolizmowi, a tak zwane złogi...
jajka_sa_zdrowe
Jaja to najzdrowsze pożywienie i źródło najczystszego białka. Badania naukowe wskazują, że spożycie jaj przyczynia się jedynie do podniesienia poziomu dobrego cholesterolu HDL, a nie jak uważano złego cholesterolu LDL. Stwierdzenie, że jaja są niezdrowe to mit. Czas obalić mity na temat jaj! Wiele osób uważa, że jajko a właściwie żółtko zawiera dużo tłuszczu przez co podnosi poziom cholesterolu we...
równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo zasadowa Jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu jest równowaga kwasowo-zasadowa. Równowaga kwasowo zasadowa to stan fizjologiczny, w którym pH, a więc stosunek kationów (pozytywnych jonów) i anionów (negatywnych jonów) wynosi 7,35 - 7,45. Oznacza to, że procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie dążą do zachowania pH na stałym poziomie. Dieta zasadowa zwana dietą odkwaszającą opiera się na idei, że przyjmowanie pożywienia o charakterze...
dlaczego warto pić wodę
Woda to podstawa każdej diety. Woda oczyszcza i nawilża. Wskazane jest picie dwóch litrów wody dziennie bez dodatków. Woda reguluje temperaturę ciała, oczyszcza organizm ze złogów i toksyn. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest po prostu niezbędna do życia. Każda dieta zaleca picie wody. Dlaczego? Woda to przecież woda. ”Woda jest dla zwierząt”, też się można spotkać z takim...
buraki_i_zdrowie
Sok z buraków zawiera cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz azotany. Picie soku z buraka pomaga w leczeniu nadciśnienia i chorób układu pokarmowego. azotany poprawiają wydolność fizyczną oraz opóźniają procesy oksydacyjne w organizmie. Buraki są nie tylko smaczne. Zawierają witaminy, minerały i charakteryzują się niską zawartością energii (40 kcal / 100g). Buraki to super antyutleniacze (ORAC: 860). Szklanka soku z buraków...
nasiona chia super food
Chia czyli szałwia hiszpańska, małe nasiona o wyjątkowych wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych. Nasiona są zaliczane do super food. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy i minerały. Nasiona chia pojawiły się na polskim rynku stosunkowo niedawno. Zaliczane są do najzdrowszej żywności na świecie czyli tzw. super food. 3 łyżki chia (ok. 30 g) dziennie dostarczają wiele substancji odżywczych i w...
6,690FaniLubię
21,000ObserwującyObserwuj
59ObserwującyObserwuj