Kurkuma zwana też szafranem indyjskim to orientalna przyprawa, która obok zastosowania w kuchni posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Kurkuma reguluje poziom cukru we krwi. Jest silnym antyutleniaczem i przeciwdziała rakowi.
Kurkuma
Kurkuma znana jest w Europie głównie jako składnik przyprawy curry. Natomiast mniej znane są właściwości lecznicze przyprawy, głównie antyzapalne i antyoksydacyjne. Swój piękny kolor i właściwości lecznicze zawdzięcza kurkuma jednemu ze...
Pić mleko czy nie pić mleko? Mleko jest zdrowe. Zawiera wiele odżywczych składników jak kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Kazeina jest najważniejszym białkiem w mleku. Spożywanie mleka z innymi produktami bogatymi w białko powoduje, że kazeina hamuje ich wchłanianie.
Problem ze spożyciem mleka zaczyna się wtedy, kiedy jest ono konsumowane razem z jedzeniem bogatym w białko innym niż kazeina....
Produkty naturalnie tłuste zawierają kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Organizm ludzki syntetyzuje większość kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 muszą jednak być dostarczone organizmowi w pożywieniu. Omega-3 występuje w tłustych rybach, niektórych algach i orzechach. Omega-6 występuje w roślinnych olejach jak oliwa czy olej rzepakowy.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Omega-3 i omega-6 spełniają różne funkcje w organizmie. W wielu...
Substancje produkowane przez ludzki organizm są zużywane, składowane lub usuwane z organizmu. Wymaga to oczywiście sprawnie funkcjonującego transportu, który odbywa się za pomocą układu krwionośnego. W ten sposób substancje odżywcze i budulcowe są przetransportowane do miejsc ich przeznaczenia i wykorzystania, natomiast zbędne i szkodliwe metabolity są transportowane do miejsc przetwarzania lub wydalania. Transport substancji wymaga energii i specjalnych nośników stosownych dla poszczególnych substancji odżywczych. Oczywiście cały...
"Zdrowe jedzenie to najlepsze lekarstwo" według Hipokratesa. W naszej rzeczywistości te słowa jak nigdy dotąd mają niesamowite znaczenie. Wątpliwa jakość spożywczych produktów, przetwarzanych, barwionych i konserwowanych, nadmierne spożycie cukrów i tak zwanego fast food jest jedną z głównych przyczyn wielu chorób i nadwagi.
Substancje odżywcze zawarte w zdrowym, ekologicznym, nieprzetworzonym i wysokoenergetycznym pożywieniu zostają poddane metabolizmowi, a tak zwane złogi...
Jaja to najzdrowsze pożywienie i źródło najczystszego białka. Badania naukowe wskazują, że spożycie jaj przyczynia się jedynie do podniesienia poziomu dobrego cholesterolu HDL, a nie jak uważano złego cholesterolu LDL. Stwierdzenie, że jaja są niezdrowe to mit.
Czas obalić mity na temat jaj! Wiele osób uważa, że jajko a właściwie żółtko zawiera dużo tłuszczu przez co podnosi poziom cholesterolu we...
Równowaga kwasowo zasadowa
Jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu jest równowaga kwasowo-zasadowa. Równowaga kwasowo zasadowa to stan fizjologiczny, w którym pH, a więc stosunek kationów (pozytywnych jonów) i anionów (negatywnych jonów) wynosi 7,35 - 7,45. Oznacza to, że procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie dążą do zachowania pH na stałym poziomie.
Dieta zasadowa zwana dietą odkwaszającą opiera się na idei, że przyjmowanie pożywienia o charakterze...
Woda to podstawa każdej diety. Woda oczyszcza i nawilża. Wskazane jest picie dwóch litrów wody dziennie bez dodatków. Woda reguluje temperaturę ciała, oczyszcza organizm ze złogów i toksyn. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest po prostu niezbędna do życia.
Każda dieta zaleca picie wody. Dlaczego? Woda to przecież woda. ”Woda jest dla zwierząt”, też się można spotkać z takim...
Sok z buraków zawiera cenny dla zdrowia kwas foliowy, błonnik oraz azotany. Picie soku z buraka pomaga w leczeniu nadciśnienia i chorób układu pokarmowego. azotany poprawiają wydolność fizyczną oraz opóźniają procesy oksydacyjne w organizmie.
Buraki są nie tylko smaczne. Zawierają witaminy, minerały i charakteryzują się niską zawartością energii (40 kcal / 100g). Buraki to super antyutleniacze (ORAC: 860). Szklanka soku z buraków...
Chia czyli szałwia hiszpańska, małe nasiona o wyjątkowych wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych. Nasiona są zaliczane do super food. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy i minerały.
Nasiona chia pojawiły się na polskim rynku stosunkowo niedawno. Zaliczane są do najzdrowszej żywności na świecie czyli tzw. super food. 3 łyżki chia (ok. 30 g) dziennie dostarczają wiele substancji odżywczych i w...