Dla miłośników LCHF brokuły są stałym elementem diety. Zawierają bardzo mało węglowodanów (4,6 g), mnóstwo witamin, minerałów i dużo błonnika. Brokuły korzystnie wpływają na regulację poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.
Wysoka zawartość błonnika, bo aż 2,6 gramy pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Brokuły należą do warzyw odtruwających organizm. Zawierają specjalne składniki odżywcze jak glukobrasynę i glukorafaninę, które wspierają detoksykację. Usunięcie złogów i szkodliwych substancji z organizmu jest kluczem do dobrego samopoczucia jak również do utraty wagi.
Poza tym brokuły mają pozytywny wpływ na gęstość kości i przemianę materii, bo zawierają dużo wapnia i witaminy D. Ostatnio są prowadzone badanie nad właściwościami przeciwzapalnymi brokułów. Na uwagę zasługuje tutaj związek zwany kemferolem, który jest flawonoidem o silnym działaniu przeciwzapalnym.
Jak widać warto jeść brokuły, bo są smaczne i przede wszystkim zdrowe. Brokuły można jeść świeże, gotowane, same lub połączone z innymi warzywami. Warto wypróbować broccomole, jeść awokado kanapkami lub zrobić z niego dip do warzyw. Wystarczy złapać za łyżeczkę i jeść jak szybką przekąskę.