Cukier rafinowany i cukier zawarty w owocach są najgorszych składnikiem w dzisiejszej diecie. Diety odchudzające za pomocą soków i smoothies z owoców to po prostu katastrofa. Cukry ogłupiają i wprowadzają w nałóg. Im więcej cukru w diecie tym organizm domaga go się jeszcze bardziej.
10 powodów, dla których warto zrezygnować z cukru
Bez wątpienia cukier to najgorszy składnik w diecie dzisiejszych czasów. Prowadzi do nadwagi, cukrzycy i uzależnienia.
1. Warto przypomnieć, że cukier to puste kalorie
Pewnie już wspominaliśmy setki razy, ale warto przypomnieć, że cukier dodawany jest wszędzie nawet w posiłkach, w których normalnie nie powinien występować. Cukry rafinowane jak kukurydziany syrop zawierają fruktozę, mnóstwo pustych kalorii. Cukier nie zawiera białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Nie przedstawia żadnej wartości odżywczej, jedynie serwuje czystą energię. Dzienne spożycie kalorii, z których 10–20% stanowi cukier prowadzi do poważnych problemów zdrowych.
2. Cukier dodawany do pożywienia zawiera fruktozę i glukozę
Dlaczego cukier szkodzi? Za nim cukier przedostanie się do krwioobiegu ulega rozkładowi na cukry proste jak fruktoza i glukoza. Glukoza znajduje się w każdym żywym organizmie jak również jest przez niego produkowana. Fruktoza nie jest produkowana w organizmie, bo ludzki organizm w ogóle jej nie potrzebuje! Problem zaczyna się, kiedy spożywanie fruktozy wzrasta. Fruktoza ulega przemianie w glikogen w wątrobie. Nie stanowi to problemu, jeśli są to małe ilości. Osoby fizycznie aktywne zużywają glikogen i problem z fruktozą jest rozwiązany. Jeśli jednak w diecie przeważa fruktoza i organizm nie nadąża z jej spalaniem zostaje ona zmagazynowana w postaci tłuszczu w tkance tłuszczowej. Ludzki organizm nie toleruje nadmiaru cukru. Diety wysokowęglowodanowe stanowią niebywały problem. Ich głównym źródłem energii jest glukoza, więc spalanie fruktozy jest praktycznie znikome.
Przeciążenie wątroby fruktozą prowadzi do NFLD (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) czyli bezalkoholowego stłuszczenia wątroby podobnego do tego u alkoholików. Nadmiar fruktozy zostaje przekształcony w wątrobie i za nim trafi do tkanki tłuszczowej krąży jako VLDL cholesterol. Mimo wszystko przy dużym przeciążeniu część przekształconej w tłuszcz fruktozy pozostaje w wątrobie powodując stłuszczenie wątroby NFLD. Jest to typowy przykład zespołu metabolicznego, bardzo groźny dla zdrowia. Badania dowodzą, że osoby, które cierpią na stłuszczoną wątrobę spożywają 2–3 razy więcej fruktozy niż przeciętny, zdrowy człowiek. Tabelka poniżej przedstawia tą zależność. Należy również zwrócić uwagę na taką samą ilość pobranych kalorii zarówno u osób zdrowych i osób z objawami NAFLD. Jak widać ilość spożytych kalorii nie ma nic do rzeczy w dziennej diecie, jedynie fakt skąd te kalorie pochodzą.
Dietary constituents | Controls(n = 30) | NAFLD (n = 31) | P value |
Total energy intake (kcal) | 2200 ± 600 | 2300 ± 500 | 0.300 |
Added sugar (g/d) | 33.6 ± 12.6 | 75.6 ± 8.4 | 0.001 |
Percent of added sugar from soft drinks | 8% | 43% | 0.001 |
NAFLD: Nonalcoholic fatty liver disease.
Nadwyżki fruktozy zostają przekształcone w tłuszcz i składowane w wątrobie, co prowadzi do bezalkoholowego stłuszczenia wątroby- NFLD.
3. Cukry prowadzą do zaburzeń w pracy mózgu
Cukry osłabiają pamięć i są przyczyną chorób układu nerwowego jak Alzheimer czy depresja. Badania Fernando Gomez-Pinilla z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles dowodzą, że fruktoza uszkadza lub unieaktywnia geny odpowiedzialne za regulację metabolizmu i międzykomórkową komunikację układu nerwowego. Ponieważ geny wzajemnie się uaktywniają może to prowadzić to do kaskadowych zmian w DNA.
4. Cukier powoduje insulinoodporność
Wysoki poziom cukru we krwi powoduje zmniejszenie wrażliwości receptorów insuliny. Insulinoodporność charakteryzuje wysoki poziom glukozy i insuliny we krwi jednocześnie. Ponieważ insulina jest hormonem metabolicznym wpływa ona na homeostazę organizmu, oddziaływając na inne hormony.
5. Cukier główną przyczyną cukrzycy i zespołu metabolicznego
Dzisiaj nie ma wątpliwości, że duża konsumpcja cukru jest przyczyną cukrzycy i zespołu metabolicznego (metabolic syndrome). Glukoza powoduje wydzielanie insuliny. Cały proces utilizacji glukozy odbywa się za pomocą specjalnych receptorów. Ponieważ receptory stają się niewrażliwe nie reagują on ena stężenie glukozy. Organizm ludzki wciąż produkuje insulinę, bo wyczuwa glukozę (cukier). Taki nieleczony stan może doprowadzić do hypoglykemi i śpiączki. Wiele badań potwierdza, że cukier jest przyczyną cukrzycy typu 2.
6. Cukier przyczynia się do zachorowalności na raka
Rak charakteryzuje się niekontrolowanym podziałem i wzrostem komórek. Insulina jest jednym z hormonów, który wpływa na produkcjię nowych komórek. Dlatego wiele naukowców twierdzi, że wysoki poziom insuliny w wyniku niekontrolowanej konsupmcji cukru jest potencjalną przyczyną raka.
Badania naukowe jednoznacznie wykazują, że cukier jest szkodliwy dla organizmu i może być jedną z przyczyn raka.
7. Cukier ogłupia mózg
Nadmiar cukru zaburza systemy regulujące w organizmie odczuwanie głodu i sytości. Wpływ cukru jest tak silny, że przezwycięża on działanie hormonów regulujących apetyt jak grelina. Wytwarzanie greliny u zdrowego człowieka jest nieodłącznie związana z jedzeniem. Gdy organizm długo nie dostaje pokarmu, następuje uwalnianie greliny się, które komunikuje, że trzeba przyjąć pożywienie. Efektem jest głód. Osoby otyłe nawet po obfitym posiłku odczuwają głód. Badania wykazują, że ze wszystkich cukrów fruktoza jest najbardziej zdradliwa, bo pobudza apetyt jeszcze silniej niż glukoza. Fruktoza po prostu nie obniża poziomu ghreliny tak jak glukoza choć pod względem kalorycznym obie cząsteczki przedstawiają taką samą wartość.
8. Cukier uzależnia jak narkotyk
Cukier uzależnia jak narkotyk, dlatego ochota na coś słodkiego jest bardzo silna. Wiąże to się z ośrodkami wynagradzania. Cukier pobudza dopaminę, której wydzielanie powoduje, że czujemy się zadowoleni i najedzeni. Są to normalne procesy zachodzące w zdrowym organizmie. Jednak osoby mające tendencje do uzależnienia, mogą również popaść w nałóg jedzenia cukru.
9. Cukier jest przyczyną nadwagi u dzieci i dorosłych
Nadmierna konsumpcja cukru wpływa negatywnie na wydzielanie i działanie hormonów i mózgu.
Uczucie sytości zanika i sprawia, że osoby z zaburzeniami jedza cały czas i najczęściej sięgają po szkodliwy cukier. Nadwaga jest faktem.
Najgorsze jest to, że otyli rodzice uczą swoje dzieci złych nawyków żywieniowych. Otyłość i nadwaga wśród dzieci stale rośnie. Są one potencjalnymi kandytatami na pacjentów. Insulinoodporność i cukrzyca wśród dzieci rośnie.
10. Cukier podwyższa cholesterol
Cukier podwyższa cholesterol i prowadzi do chorób układu krwionośnego. Od dziesiątków lat tłuszcze były uważane za przyczynę chorób serca i układu krwionośnego. Badania w ostatnich lat wolno ale stanowczo obalają mit, że konsumpcja tłuszczów zwłaszcza nasyconych nie jest bezpośrednią przyczyną wysokiego cholesterolu.
To fruktoza powoduje zwiększenie stężenia trzyglyceridów, LDL o małej gęstości, podwyższa poziom glukozy i insuliny we krwi, przyczynia się do nadmiernej nadwagi.
Fruktoza jest tania, dlatego kocha ją przemysł spożywczy
Kupując żywność trzeba koniecznie zwrócić uwagę na zawartość składników. Fruktoza – cukier kryje się pod wieloma imionami. To nowa metoda producentów aby sprzedać cukier! Ale fruktoza występuje również naturalnie w owocach. W świeżych owocach są to małe ilości, jeśli owoce są jedzone w całości organizm zostaje zaopatrzony również w błonnik. Soki z owoców zawierają już o wiele więcej fruktozy. Podawanie soku dzieciom do obiadu jest niesamowitym błędem. Dzieci tworzą preferencje smakowe w pierwszych miesiącach życia. Jeśli dziecko tak wcześnie pokocha słodkości, to będzie mu później bardzo trudno się od nich odzwyczaić.
Źródło:
- https://academic.oup.com/ajcn/article/78/4/881S/4690063 -Sugar and dental caries
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.0954-6820.1972.tb05334.x/full – Metabolic effects of dietary fructose in insulin dependent diabetes of adults
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3592616 – Effect of glucose and fructose feeding on glycogen repletion in muscle and liver after exercise or fasting
- http://diabetes.diabetesjournals.org/content/54/7/1907.short – Effect of fructose overfeeding and fish oil administration on hepatic de nowvo lipogenesis and insulin sensitivity in healthy
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20518077 – Soft drinks consumption anf nonalcoholic fatty disease
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168827807004278 – Long term nutritional intake and the risk for non-alkoholic fatty liver disease (NAFLD) : A population based
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352157/ – Voluntary exercise blocks Western diet – induced gene expression of the chemokines CXCL10 and CCL2 in the prefrontal cortex
- https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/199317 – Sugar – sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle – aged women
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0306987783900956 – Diet and breast cancer: the possibleconnection with sugar consumption
- https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-3-9 – ”A calori is a calorie” violates the second law of thermodynamics
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306452205004288 – Daily bingeing on sugar repeatedly releases dopamine in the accumbens shell
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/ – Consuming fructose – sweetened, not glucose – sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans.