dlaczego margaryna szkodzi
Zastanawialiście się kiedyś dlaczego margaryna szkodzi zdrowiu, a masło nie? To proste, masło zawiera naturalne tłuszcze bez żadnych dodatków. Wystarczy tylko ubić wysokotłuszczową śmietankę, aby otrzymać pyszne i świeżutkie masło. Margarynę trzeba natomiast wyprodukować. Proces tworzenia margaryny jest daleki od tego, w którym powstaje masło. Margaryna jest sztucznym produktem wzbogacanym w witaminy i kwasy tłuszczowe omega 6. Głównym argumentem zwolenników...
Zdrowie i forma (fit) często używane są zamiennie. Jest to totalnym błędem, bo oba słowa mają zupełnie odrębne znaczenia. Być w formie oznacza zdolność do wykonania danego ćwiczenia, a zdrowie wyjaśnia stan dobrego samopoczucia, w którym systemy fizjologiczne działają w harmonii. Sportowcy to wizerunek zdrowia i fizycznej sprawności ale nie zawsze tak jest. Sportowcy są przetrenowani i spożywają mnóstwo...
dieta_ketogeniczna terapia adiuwantowa
Rak to choroba w większości przypadków nieuleczalna. Mimo szeroko prowadzonych badań nad rozwojem nowych środków farmakologicznych, terapii genetycznej i chirurgii ludzie chorzy na raka wciąż umierają. Nasuwa się zatem pytanie, czy prawdziwe rozwiązanie w leczeniu raka to pigułka stworzona przez człowieka czy raczej regulacja funkcji metabolicznych w organizmie za pomocą diety ketogenicznej? Dieta ketogeniczna głodzi komórki rakowe Otto Warburg był wiodącym...
nadmiar homocysteiny
Homocysteina jest aminokwasem zawierającym siarkę i powstającym w ramach procesów metylacji w organizmie. Nadmiar homocysteiny w osoczu jest coraz częściej uznawany za czynnik ryzyka choroby i postrzegany jako predykator potencjalnych problemów zdrowotnych, takich jak choroba sercowo-naczyniowa, choroba Alzheimera, niewydolność nerek czy cukrzyca. Dieta wysokowęglowodanowa a homocysteina Uboga w tłuszcze i mięso dieta, a więc dieta wysokowęglowodanowa prowadzi do wyjałowienia organizmu z...
węglowodany szkodzą
Dolegliwości żołądkowo - jelitowe to bardzo pospolity problem. Nie zagrażają one życiu ale są bardzo uciążliwe. Co prawda jest wiele lekarstw, które uśmierzają ból żołądka i jelit ale czy warto je spożywać, kiedy poprawę samopoczucia i ustąpienie objawów można użyskać poprzez dietę niskowęglowodanową? Uparci wciąż twierdzą, że wynikiem najbardziej spotykanych problemów żołądka i jelit jak zgaga, wrzody, IBS czy zespół...
dietoterapia w cukrzycy
Dieta niskowęglowodanowa jak lchf dieta i dieta ketogeniczna od dawna była stosowana w leczeniu cukrzycy. LCHF styl życia jest ważnym elementem dietoterapii w cukrzycy jak również innych chorób. Raz na zawsze trzeba przyznać, że węglowodany dla diabetyka są po prostu trucizną. Przecież cukier pobudza wydzielanie insuliny, więc leczenie cukrem mija się z celem. Co to jest cukrzyca typu 2? Cukrzyca typu...
detoks
Termin detoks nic nie znaczy. Jest to po prostu popularne słowo używane nagminnie,  zachęcające do oczyszczenia organizmu z toksyn i złogów. Kilkudniowy detoks nie istnieje. Detoks powinien być zmianą stylu życia, a nie kilkudniową głodówką, której zamiarem jest przedwakacyjne schudnięcie. Detoks to leczenie uzależnień. Praktycznie wszystko co jemy może być toksyczne, ale zdrowy organizm tak wspaniale funkcjonuje, że to co...
równowaga hormonalna
Węglowodany mają bezpośredni wpływ na równowagę hormonalną organizmu. Stan naszego zdrowia i dobrego samopoczucia zależy od stężenia hormonów w naszym organizmie. Faktem jest, że ograniczenie węglowodanów w codziennej diecie przywraca równowagę hormonalną. W większości przypadków leki są po prostu zbędne. Hormony regulują procesy anaboliczne i kataboliczne w organizmie. Ich przewlekły niedobór lub nadmiar objawia się w  chorobach i schorzeniach...
mitokondria dieta ketogeniczna
Dieta ketogeniczna jest często źle rozumiana. Ketoza kojarzy się z głodówkami i kwasicą w cukrzycy. Jednakże w przeciwieństwie do panujących mitów na temat ketozy, ciała ketonowe są bardzo cennym i niezbędnym źródłem energii dla ludzkiego organizmu. Mało tego ludzki organizm faktycznie preferuje energię pochodzą z tłuszczów niż z węglowodanów. Energia pochodząca ze spalania tłuszczów jest o wiele zdrowsza, bezpieczniejsza...
jarmuż właściwości odżywcze i zdrowotne
Jar­muż powró­cił do naszej kuchni z hukiem aby zostać w niej na zawsze! To łatwe w upra­wie warzywo ma nie­sa­mo­wite wła­ści­wo­ści odżyw­cze i zdro­wotne. Poza tym zawiera bar­dzo mało węglo­wo­da­nów, bo tylko 5,7 g na 100 g pro­duktu. Tak niska zawar­tość węglo­wo­da­nów i bogac­two błon­nika spra­wia, że jar­muż ma niski indeks gli­ke­miczny, 28. To przy­czy­nia się do jego popu­lar­no­ści wśród zwo­len­ni­ków LCHF. Cukrzycy z powo­dze­niem mogą wdro­żyć...
6,690FaniLubię
21,000ObserwującyObserwuj
59ObserwującyObserwuj