Strona głównaLCHFDieta niskowęglowodanowa wysokotłuszczowa-LCHF i cukrzyca

Dieta niskowęglowodanowa wysokotłuszczowa-LCHF i cukrzyca

Dieta nisko­wę­glo­wo­da­nowa wyso­ko­tłusz­czowa w cukrzycy powinna zawie­rać dużo tłusz­czu, wystar­cza­jącą ilość białka i jak najmniej węglo­wo­da­nów. Dieta LCHF jest bar­dzo korzystna dla więk­szo­ści dia­be­ty­ków głów­nie typu 2.

Dieta LCHF sku­tecz­nie obniża i sta­bi­li­zuje poziom glu­kozy we krwi, jak i pomaga pozbyć się nadwagi. Sto­so­wa­nie diety jest bar­dzo łatwe i może stać się sta­łym ele­men­tem zdro­wego stylu życia.

Korzyści z diety LCHF przy cukrzycy

Od dawna naukowe bada­nia wyka­zały, że dieta nisko­wę­glo­wo­da­nowa wyso­ko­tłusz­czowa pozy­tyw­nie wpływa na:

  • Obni­że­nie wagi
  • Bar­dzo dobry cho­le­ste­rol
  • Dobre ciśnie­nie krwi
  • Obni­że­nie poziomu cukru i insu­liny we krwi

Dzięki takiej sku­tecz­no­ści LCHF diety w wielu przy­pad­kach cukrzycy docho­dzi do zmniej­sze­nia zależ­no­ści od leków prze­ciw­cu­krzy­co­wych i insu­liny lub choćby zmniej­sze­nia ich daw­ko­wa­nia. Zmniej­sze­nie stę­że­nia glu­kozy we krwi nie­sie za sobą sze­reg dodat­ko­wych korzy­ści, głów­nie zmniej­sze­nia ryzyka powi­kłań cukrzycy. Pacjenci są pełni ener­gii, nastę­puje rege­ne­ra­cja umy­słu.

Czym jest dieta LCHF?

Dieta LCHF cza­sami zwana jest w skró­cie dietą nisko­wę­glo­wo­da­nową. Nie jest to w pełni dokładna defi­ni­cja diety. Można ją lepiej kre­ślić ilo­ścią spo­ży­wa­nych węglo­wo­da­nów:

  • Spo­ży­cie poni­żej 150 g to dieta nisko­wę­glo­wo­da­nowa (Low Carb – LC)
  • Spo­ży­cie do 50 g to dieta nisko­wę­glo­wo­da­nowa wyso­ko­tłusz­czowa umiar­ko­wana (LCHF)
  • Spo­ży­cie węglo­wo­da­nów nie wię­cej niż 20 g to dieta LCHF restryk­cyjna.

Restryk­cyjna dieta LCHF to dieta keto­ge­niczna o bar­dzo niskiej zawar­to­ści węglo­wo­da­nów. Została ona tak zapro­jek­to­wana, aby wpro­wa­dzić ciało w stan ketozy, w któ­rym orga­nizm roz­bija zma­ga­zy­no­wany tłuszcz na ener­gię. W tej die­cie bez wąt­pie­nia tłuszcz jest głów­nym źró­dłem ener­gii dla orga­nizmu.

Kto powinien korzystać z diety LCHF?

Dieta LCHF o niskiej zawar­to­ści węglo­wo­da­nów jest szcze­gól­nie dobrym wybo­rem dla dia­be­ty­ków z cukrzycą typu 2 oraz osób, które chcą schud­nąć. Dia­be­tycy obok pro­ble­mów z wyso­kim pozio­mem cukru we krwi cier­pią rów­nież na nadwagę. Sto­so­wa­nie diety dopro­wa­dza więc nie tylko do zmniej­sze­nia obja­wów cho­roby ale rów­nież jej ubocz­nych skut­ków  jak nadwaga.

Pamię­taj, że przej­ście na LCHF dietę wymaga zmian w daw­ko­wa­niu lekarstw i insu­liny. Dla­tego konieczna jest kon­sul­ta­cja z leka­rzem. Należy jed­nak zwró­cić uwagę, że to nie ilość węglo­wo­da­nów trzeba dosto­so­wać, a ilość leków prze­ciw­cu­krzy­co­wych i insu­liny. Im mniej węglo­wo­da­nów w die­cie tym mniej­sze zapo­trze­bo­wa­nie na insu­linę. W innym razie może wystą­pić ryzyko hipo­gly­ke­mii.

Co jeść na diecie LCHF?

Na die­cie LCHF można jeść mięso, ryby, drób, jaja, masło, oleje jak rów­nież warzywa o niskiej zawar­to­ści węglo­wo­da­nów. Należy uni­kać mleka. Nie­moż­liwe jest aby cał­ko­wi­cie wyemi­li­no­wać węglo­wo­dany z codzien­nej diety. Orga­nizm potrze­buje błon­nika do pra­wi­dło­wego funk­cjo­no­wa­nia orga­nizmu jak rów­nież wita­min i mine­ra­łów. Wybór odpo­wied­nich warzyw to zapewni. Należy spo­ży­wać żyw­ność wyso­kiej jako­ści i nie­prze­two­rzoną.

Jak przestrzegać dietę LCHF?

Sto­so­wa­nie lchf diety w nie­wła­ściwy spo­sób szko­dzi orga­nizmowi. Poniż­sze wska­zówki pomogą zapo­biec błę­dom i kon­se­kwen­cji z nich wyni­ka­ją­cych:

  • Jedz natu­ralne nie­prze­two­rzone tłusz­cze, odrzuć wszyst­kie pro­dukty light
  • Ne prze­sa­dzaj z biał­kiem. Mięso, ryby, drób i jajka obok tłusz­czów zawie­rają pra­wie tyle samo białka.
  • Jedz głów­nie zie­lone warzywa o zawar­to­ści węglo­wo­da­now mniej­szej niż 5 g na 100 gra­mów. Zre­zy­gnuj z wyso­ko­skro­bio­wych pro­duk­tów jak ziem­niaki, kasze, mąki i ryż.
  • Uży­waj glu­ko­me­tru
  • Przy­rzą­dzaj posiłki wła­sno­ręcz­nie nawet sosy i dres­singi
  • Korzy­staj z naszych prze­pi­sów i wska­zó­wek

Efekty uboczne diety LCHF

W począt­ko­wej fazie sto­so­wa­nia diety lchf mogą wystą­pić zapar­cia, bóle głowy, skur­cze mię­śni czy ogólne zmę­cze­nie podobne do tego przy prze­zię­bie­niu. W więk­szo­ści wypad­ków objawy te ustę­pują po kilku tygo­dniach. Można je rów­nież zła­go­dzić pijąc co naj­mniej 2 litry wody dzien­nie. Doda­wa­nie błon­nika do potraw wspo­maga pracę jelit i zapo­biega zapar­ciom. W wypadku skur­czów mię­śni wska­zane jest zaży­wa­nie magnezu.

Cukrzyca dla wielu osób to ograniczenie swobody życia. Wybór odpowiedniej diety niskowęglowodanowej gwarantuje dobre samopoczucie, a nawet cofnięcie choroby.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Most Popular

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru