Naan z czosnkowym masłem i pietruszką

przepis na naan

Lubicie naan? To hinduski chlebek podawany do curry. Dzisiaj proponujemy przepis na naan w wersji niskowęglowodanowej. Ciasto na naan przypomina plastelinę ale po poddaniu termicznej obróbce zmienia swoją konsystencję w smaczny i puszysty chlebek. Naan jedzą Hindusi z ghee. Nie ma jak pyszny naan z roztopionym czosnkowo ziołowym masłem. Coś wspaniałego dla wszystkich co lubią chleb,  lchf oczywiście.

Przepis na naan

8 sztuk

Składniki

75 g kokosowej mąki

2 łyżki błonnika witalnego, zmielonego na proszek

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

5 łyżek kokosowego oleju + 1 łyżka do smażenia

450 ml wrzątku

100 g masła, solonego i miękkiego

5 g / 2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry

Przygotowanie

W naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać kokosowy olej, zalać wrzątkiem i szybko wyrabiać, bo ciasto szybko gęstnieje. Ciasto musi być bardzo gęste i elastyczne. Ciasto przykryć folią i odczekać 10 minut. Po tym czasie podzielić na 8 porcji i rozwałkować na bardzo cienkie placki między dwoma kawałkami folii spożywczej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Miękkie masło wymieszać z czosnkiem i posiekaną pietruszką. Uformować rulon owijając folią i włożyć do lodówki. Podać naan z plasterkiem czosnkowego masła.

Wartość energetyczna 1 porcji naan z masłem 180 kcal

Tłuszcz – 18,3 g

Białko – 2,0 g

Węglowodany – 1,8 g

Błonnik – 5,9 g

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here