Lubicie naan? To hinduski chlebek podawany do curry. Dzisiaj proponujemy przepis na naan w wersji niskowęglowodanowej. Ciasto na naan przypomina plastelinę ale po poddaniu termicznej obróbce zmienia swoją konsystencję w smaczny i puszysty chlebek. Naan jedzą Hindusi z ghee. Nie ma jak pyszny naan z roztopionym czosnkowo ziołowym masłem. Coś wspaniałego dla wszystkich co lubią chleb, lchf oczywiście.
Przepis na naan
8 sztuk
Składniki
75 g kokosowej mąki
2 łyżki błonnika witalnego, zmielonego na proszek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
5 łyżek kokosowego oleju + 1 łyżka do smażenia
450 ml wrzątku
100 g masła, solonego i miękkiego
5 g / 2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
Przygotowanie
W naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać kokosowy olej, zalać wrzątkiem i szybko wyrabiać, bo ciasto szybko gęstnieje. Ciasto musi być bardzo gęste i elastyczne. Ciasto przykryć folią i odczekać 10 minut. Po tym czasie podzielić na 8 porcji i rozwałkować na bardzo cienkie placki między dwoma kawałkami folii spożywczej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Miękkie masło wymieszać z czosnkiem i posiekaną pietruszką. Uformować rulon owijając folią i włożyć do lodówki. Podać naan z plasterkiem czosnkowego masła.
Wartość energetyczna 1 porcji naan z masłem 180 kcal
Tłuszcz – 18,3 g
Białko – 2,0 g
Węglowodany – 1,8 g
Błonnik – 5,9 g