Pora na dynię!

lchciastow_dynia_dietabezdiety_lchfdieta

W październiku lubię piec keto ciasta z dynią. Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe jest smaczne, wilgotne i co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. To ciasto jest naprawdę zdrowe! Można je zjeść nie tylko na deser ale i na śniadanie lub przed treningiem. Uzupełnia zasoby energii i syci na długo. Nie podwyższa poziomu cukru i insuliny we krwi.

Do dyniowego ciasta można użyć jakiejkolwiek dyni o intensywnym pomarańczowym kolorze. Osobiście najczęściej używam dyni hokkaido.

Dynia hokkaido ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor miąższu i skóry. Piekę ją i miksuję na puree wraz ze skórką, która po upieczeniu staje się miękka i jest dodatkowym źródłem błonnika. Do wypieku użyłam mąki migdałowej blanszowanej oraz gumy arabskiej, która zastępuje właściwości wiążące glutenu.

Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe to bardzo aromatyczne ciasto. Nie może w nim zabraknąć korzennych przypraw. Można skorzystać z kupnej mieszanki korzennej lub użyć przypraw w odpowiednich proporcjach według opisu poniżej. Składniki można łatwo zwiększyć. Przyprawę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Korzenną przyprawą można doprawić domową granolę.

niskowęglowodanowe ciasto dyniowe

Domowa mieszanka korzenna

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Niskowęglowodanowe zamienniki

Zawsze polecam piec ciasto, czy inne wypieki zgodnie zapisem zawartym w przepisie. Jednakże poniżej proponuję kilka zamienników, które nie wpłyną na konsystencję ciasta, a co najważniejsze nie zmienią jego niskowęglowodanowego charakteru.

  • W tym przepisie osłodziłam ciasto erytrytolem i syropem z błonnika. Jeśli jesteście na umiarkowanej diecie lchf i możecie sobie pozwolić na więcej węglowodanów możecie zamiast syropu z błonnika użyć miodu. Erytrytol można zamienić na ksylitol.
  • Uważam, że mąka migdałowa jest idealnym składnikiem do wypieków. Osoby alergiczne na orzechy i migdały mogą użyć mąki słonecznikowej, czyli po prostu zmielonych pestek słonecznika.
  • Wybór tłuszczu w tym przepisie jest również dowolny. Jeśli ciasto ma być wegańskie to wybór padnie na olej kokosowy lub olej MCT. W innym przypadku użyjcie masła jak w przepisie.
  • Jeśli nie jecie jajek to można je zastąpić jajkami wegańskimi. Jajko wegańskie przyrządza się w następujący sposób, 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego należy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i ostudzić przed użyciem.
  • Ciasto z dynią można posmarować kremem z serka. W wersji wegańskiej można skorzystać z kokosowego jogurtu lub zrobić krem z namoczonych orzechów cashew (nerkowców). Nerkowce zawierają dużo więcej węglowodanów niż inne orzechy. Na 100 g nerkowców przypada aż 27 g węglowodanów, co należy wziąć pod uwagę.
  • W przepisie użyłam gumę ksantanową, którą można zamienić zmielonymi łuskami babki płesznik. Sądzę, że 1 łyżka powinna wystarczyć.

Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe

24 porcje

Składniki

200 g puree z pieczonej dyni

2 jajka

120 g masła, roztopionego

100 ml syropu z błonnika

4 łyżki gumy ksantanowej (guma arabska)

50 g erytrytolu

300 g mąki migdałowej

1 łyżka przyprawy korzennej

50 g zmielonych pestek słonecznika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli do smaku

Krem serowy

120 g masła

200 g zmielonego na puder erhtrytolu

200 g serka philadelphia lub łaciate

Przygotowanie

Przygotować 2 miski. Do jednej odważyć mąkę migdałową i zmielone pestki słonecznika. Dodać gumę ksantanową, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać rozpuszczone masło, syrop z błonnika i wymieszać. Następnie dodać suche składniki do mokrych i wymieszać.

Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na dno formy, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piec ciasto przez 35 – 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić.

Zmiksować masło z erytrytolem zmielonym na puder. Następnie dodać po łyżce serka i miksować. Posmarować ostudzone ciasto kremem, udekorować połówką włoskiego orzecha i pokroić na kawałków. Można zamrozić.

Wartość energetyczna 1 porcji 200 kcal

Tłuszcz – 19 g

Białko – 4,0 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik – 5,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here