poniedziałek, 7 października, 2024

Pora na dynię!

W październiku lubię piec keto ciasta z dynią. Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe jest smaczne, wilgotne i co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. To ciasto jest naprawdę zdrowe! Można je zjeść nie tylko na deser ale i na śniadanie lub przed treningiem. Uzupełnia zasoby energii i syci na długo. Nie podwyższa poziomu cukru i insuliny we krwi.

Do dyniowego ciasta można użyć jakiejkolwiek dyni o intensywnym pomarańczowym kolorze. Osobiście najczęściej używam dyni hokkaido.

Dynia hokkaido ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor miąższu i skóry. Piekę ją i miksuję na puree wraz ze skórką, która po upieczeniu staje się miękka i jest dodatkowym źródłem błonnika. Do wypieku użyłam mąki migdałowej blanszowanej oraz gumy arabskiej, która zastępuje właściwości wiążące glutenu.

Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe to bardzo aromatyczne ciasto. Nie może w nim zabraknąć korzennych przypraw. Można skorzystać z kupnej mieszanki korzennej lub użyć przypraw w odpowiednich proporcjach według opisu poniżej. Składniki można łatwo zwiększyć. Przyprawę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Korzenną przyprawą można doprawić domową granolę.

niskowęglowodanowe ciasto dyniowe

Domowa mieszanka korzenna

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Niskowęglowodanowe zamienniki

Zawsze polecam piec ciasto, czy inne wypieki zgodnie zapisem zawartym w przepisie. Jednakże poniżej proponuję kilka zamienników, które nie wpłyną na konsystencję ciasta, a co najważniejsze nie zmienią jego niskowęglowodanowego charakteru.

  • W tym przepisie osłodziłam ciasto erytrytolem i syropem z błonnika. Jeśli jesteście na umiarkowanej diecie lchf i możecie sobie pozwolić na więcej węglowodanów możecie zamiast syropu z błonnika użyć miodu. Erytrytol można zamienić na ksylitol.
  • Uważam, że mąka migdałowa jest idealnym składnikiem do wypieków. Osoby alergiczne na orzechy i migdały mogą użyć mąki słonecznikowej, czyli po prostu zmielonych pestek słonecznika.
  • Wybór tłuszczu w tym przepisie jest również dowolny. Jeśli ciasto ma być wegańskie to wybór padnie na olej kokosowy lub olej MCT. W innym przypadku użyjcie masła jak w przepisie.
  • Jeśli nie jecie jajek to można je zastąpić jajkami wegańskimi. Jajko wegańskie przyrządza się w następujący sposób, 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego należy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i ostudzić przed użyciem.
  • Ciasto z dynią można posmarować kremem z serka. W wersji wegańskiej można skorzystać z kokosowego jogurtu lub zrobić krem z namoczonych orzechów cashew (nerkowców). Nerkowce zawierają dużo więcej węglowodanów niż inne orzechy. Na 100 g nerkowców przypada aż 27 g węglowodanów, co należy wziąć pod uwagę.
  • W przepisie użyłam gumę ksantanową, którą można zamienić zmielonymi łuskami babki płesznik. Sądzę, że 1 łyżka powinna wystarczyć.

Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe

24 porcje

Składniki

200 g puree z pieczonej dyni

2 jajka

120 g masła, roztopionego

100 ml syropu z błonnika

4 łyżki gumy ksantanowej (guma arabska)

50 g erytrytolu

300 g mąki migdałowej

1 łyżka przyprawy korzennej

50 g zmielonych pestek słonecznika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli do smaku

Krem serowy

120 g masła

200 g zmielonego na puder erhtrytolu

200 g serka philadelphia lub łaciate

Przygotowanie

Przygotować 2 miski. Do jednej odważyć mąkę migdałową i zmielone pestki słonecznika. Dodać gumę ksantanową, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać rozpuszczone masło, syrop z błonnika i wymieszać. Następnie dodać suche składniki do mokrych i wymieszać.

Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na dno formy, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piec ciasto przez 35 – 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić.

Zmiksować masło z erytrytolem zmielonym na puder. Następnie dodać po łyżce serka i miksować. Posmarować ostudzone ciasto kremem, udekorować połówką włoskiego orzecha i pokroić na kawałków. Można zamrozić.

Wartość energetyczna 1 porcji 200 kcal

Tłuszcz – 19 g

Białko – 4,0 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik – 5,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze