W październiku lubię piec keto ciasta z dynią. Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe jest smaczne, wilgotne i co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. To ciasto jest naprawdę zdrowe! Można je zjeść nie tylko na deser ale i na śniadanie lub przed treningiem. Uzupełnia zasoby energii i syci na długo. Nie podwyższa poziomu cukru i insuliny we krwi.
Do dyniowego ciasta można użyć jakiejkolwiek dyni o intensywnym pomarańczowym kolorze. Osobiście najczęściej używam dyni hokkaido.
Dynia hokkaido ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor miąższu i skóry. Piekę ją i miksuję na puree wraz ze skórką, która po upieczeniu staje się miękka i jest dodatkowym źródłem błonnika. Do wypieku użyłam mąki migdałowej blanszowanej oraz gumy arabskiej, która zastępuje właściwości wiążące glutenu.
Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe to bardzo aromatyczne ciasto. Nie może w nim zabraknąć korzennych przypraw. Można skorzystać z kupnej mieszanki korzennej lub użyć przypraw w odpowiednich proporcjach według opisu poniżej. Składniki można łatwo zwiększyć. Przyprawę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Korzenną przyprawą można doprawić domową granolę.
Domowa mieszanka korzenna
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Niskowęglowodanowe zamienniki
Zawsze polecam piec ciasto, czy inne wypieki zgodnie zapisem zawartym w przepisie. Jednakże poniżej proponuję kilka zamienników, które nie wpłyną na konsystencję ciasta, a co najważniejsze nie zmienią jego niskowęglowodanowego charakteru.
- W tym przepisie osłodziłam ciasto erytrytolem i syropem z błonnika. Jeśli jesteście na umiarkowanej diecie lchf i możecie sobie pozwolić na więcej węglowodanów możecie zamiast syropu z błonnika użyć miodu. Erytrytol można zamienić na ksylitol.
- Uważam, że mąka migdałowa jest idealnym składnikiem do wypieków. Osoby alergiczne na orzechy i migdały mogą użyć mąki słonecznikowej, czyli po prostu zmielonych pestek słonecznika.
- Wybór tłuszczu w tym przepisie jest również dowolny. Jeśli ciasto ma być wegańskie to wybór padnie na olej kokosowy lub olej MCT. W innym przypadku użyjcie masła jak w przepisie.
- Jeśli nie jecie jajek to można je zastąpić jajkami wegańskimi. Jajko wegańskie przyrządza się w następujący sposób, 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego należy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i ostudzić przed użyciem.
- Ciasto z dynią można posmarować kremem z serka. W wersji wegańskiej można skorzystać z kokosowego jogurtu lub zrobić krem z namoczonych orzechów cashew (nerkowców). Nerkowce zawierają dużo więcej węglowodanów niż inne orzechy. Na 100 g nerkowców przypada aż 27 g węglowodanów, co należy wziąć pod uwagę.
- W przepisie użyłam gumę ksantanową, którą można zamienić zmielonymi łuskami babki płesznik. Sądzę, że 1 łyżka powinna wystarczyć.
Niskowęglowodanowe ciasto dyniowe
24 porcje
Składniki
200 g puree z pieczonej dyni
2 jajka
120 g masła, roztopionego
100 ml syropu z błonnika
4 łyżki gumy ksantanowej (guma arabska)
50 g erytrytolu
300 g mąki migdałowej
1 łyżka przyprawy korzennej
50 g zmielonych pestek słonecznika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli do smaku
Krem serowy
120 g masła
200 g zmielonego na puder erhtrytolu
200 g serka philadelphia lub łaciate
Przygotowanie
Przygotować 2 miski. Do jednej odważyć mąkę migdałową i zmielone pestki słonecznika. Dodać gumę ksantanową, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać rozpuszczone masło, syrop z błonnika i wymieszać. Następnie dodać suche składniki do mokrych i wymieszać.
Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na dno formy, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piec ciasto przez 35 – 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
Zmiksować masło z erytrytolem zmielonym na puder. Następnie dodać po łyżce serka i miksować. Posmarować ostudzone ciasto kremem, udekorować połówką włoskiego orzecha i pokroić na kawałków. Można zamrozić.
Wartość energetyczna 1 porcji 200 kcal
Tłuszcz – 19 g
Białko – 4,0 g
Węglowodany – 2,0 g
Błonnik – 5,0 g