Bajgle lchf są idealne na nowojorskie kanapki. Sposób ich przyrządzenia jest prosty. Bajgle lchf przypominają tradycyjne bajgle ale nie zawierają mąki. Są puszyste i zdrowe. Można je zamrozić.
Bajgle lchf
12 bajgli
Składniki
150 g mąki migdałowej
40 g błonnika witalnego
60 g mąki kokosowej
75 g zgniecionego siemienia
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
6 dużych jajek
500 ml wrzątku
5 łyżek białego i czarnego sezamu
Przygotowanie
Suche składniki odważyć i wymieszać w misce. Zmiksować jajka na puszysto i dodać suche składniki. Podczas miksowania dodać wrzątek. Uformować 12 kulek o wadze około 80 gram, zrobić dziurkę w środku i obtoczyć w sezamie. Układać bajgle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Wstawić do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piec przez około 45 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji 216 kcal
Tłuszcze – 17 g
Białko – 9,8 g,
Węglowodany – 2,7 g
Błonnik – 8,1 g
Czy zamiast błonnika witalnego można użyć mąki bambusowej i czy w tej samej proporcji?
40g czy mniej?
Nie znam tego produktu.
Czy zamiast błonnika witalnego można użyć ziemniaczanego?
Można spróbować