Strona główna Przepisy Obiadokolacja Postaw na kalafior!

Postaw na kalafior!

0
Postaw na kalafior!

Kalafior to jedno z najlepszych warzyw, które możesz dodać do swojej diety LCHF. Jest niskowęglowodanowy, a jednocześnie bogaty w błonnik, witaminę C oraz inne składniki odżywcze. Dzięki temu jest idealnym składnikiem diety dla osób, które chcą zredukować ilość spożywanych węglowodanów, a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie.

Kalafior może być stosowany na wiele sposobów – można z niego przygotować różnego rodzaju potrawy, takie jak zupy, puree, dania główne czy przekąski. Wszystkie te przepisy można łatwo dostosować do diety LCHF, co sprawia, że kalafior jest idealnym składnikiem dla osób, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe i zadbać o swoje zdrowie.

Jedną z ulubionych i niskowęglowodanowych potraw, która zawiera kalafior jest smażony ryż czyli fried rice. Nie ma w niej tradycyjnego ryżu. Zastępuje go drobno pokrojony kalafior. W ten sposób zamiast wysoko węglowodanowego posiłku otrzymujemy super pyszne lchf danie, które jest pożywne, bezglutenowe, a przy tym szybko i łatwe do przygotowania.

Smażony ryż z kalafiora można wzbogacić o ulubione źródła białka. Można go też wzbogacić o MCT olej.

kalafiorowe couscous keto

Dlaczego warto jeść smażony ryż z kalafiora?

Jeśli jeszcze nie dołączyłeś do fanów kalafiorowego ryżu, ten przepis na pewno Cię przekona! Oto dlaczego warto dodać ten posiłek do swojej codziennej diety:

  1. Zdrowy zamiennik tradycyjnego ryżu: Kalafiorowy „ryż” to świetna alternatywa dla zwykłego ryżu, zwłaszcza jeśli chodzi o wartości odżywcze. Jest on niskokaloryczny i bogaty w błonnik, witaminę C i inne składniki odżywcze.
  2. Bezglutenowy posiłek: Dla osób, które nie tolerują glutenu, ten przepis na smażony ryż z kalafiora jest idealnym rozwiązaniem.
  3. Szybki i łatwy do przygotowania: Zastosowanie mrożonych warzyw oznacza, że ten posiłek można przygotować w krótkim czasie, co jest idealne dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie.
  4. Możliwość dopasowania do własnych preferencji smakowych: Możesz dostosować ten przepis do swoich własnych preferencji smakowych, dodając swoje ulubione warzywa lub źródła białka.
  5. Możliwość podania na różne sposoby: Smażony ryż z kalafiora to potrawa, którą można podać na wiele sposobów – jako danie główne lub dodatek do innych dań.

Z wyżej wymienionych powodów jest to idealny przepis dla osób, które szukają zdrowych, szybkich i łatwych do przygotowania posiłków.

przepis na smażony ryż z kalafiora lchf dieta

Korzyści zdrowotne kalafiora

Kalafior jest nie tylko wszechstronnie stosowany w kuchni, ale także bardzo pożywny! Należy do warzyw krzyżowych i wraz z warzywami takimi jak brokuły, jarmuż i kapusta, kalafior jest dobrym źródłem różnych witamin i minerałów, takich jak wapń, witamina C, cholina, potas i kwas foliowy. W efekcie włączenie go do zdrowej diety pomaga:

  1. Zapobiegać stresowi oksydacyjnemu
  2. Chronić układ sercowo-naczyniowy
  3. Zwiększyć wchłanianie żelaza
  4. Wzmocnić szkielet
  5. Wzmocnij odporność
  6. Przyspieszyć trawienie
kalafior_wlasciwoscizdrowotne_lchf_dieta

Więcej przepisów z kalafiora

Jeśli szukasz więcej prostych i bezglutenowych sposobów na wykorzystanie kalafiora, to poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym możesz wykorzystać kalafior w różnych formach, co pozwala na wprowadzenie go do diety w ciekawy i smaczny sposób.

  1. Steki z kalafiora
  2. Niskowęglowodanowy hummus z kalafiora
  3. Sałatka kalafiorowa z kurczakiem
  4. Low carb mac and cheese z kalafiorem i brokułami
  5. Gołąbki z ryżem kalafiorowym
  6. Złota zupa z pieczonego kalafiora i jarmużu
Smażony ryż z kalafiora, dieta lchf na odchudzanie

Smażony ryż z kalafiora

4 porcje

Składniki

400 g kalafiora

25 g cebuli

100 g zielonego groszku

1 ząbek czosnku

100 g masła

1 łyżka MCT oleju

1 pomidor

4 jajka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól i czarny pieprz

Przygotowanie

Pokroić cebulę, czosnek i pomidor w kostkę. Zeszklić na maśle i MCT oleju. Dodać pokrojony kalafior, doprawić solą, pieprzem i smażyć przez 10 minut. Następnie dodać rozmrożony groszek i smażyć przez 2 minuty. Na koniec wbić jajka, dodać pokrojoną natkę pietruszki i smażyć krótko, aż jajka się lekko zetną, a ryż będzie lekko kremowy.

Wartość energetyczna 1 porcji gołąbków z sosem 335 kcal

Tłuszcz – 30 g

Białko – 12 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik – 5,0 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj