Kalafiorowe couscous z pieczarkami to pyszny dodatek do mięsa. Kalafior to typowe warzywo w diecie ketogenicznej, które zawiera bardzo mało węglowodanów. Kalafiorowy ryż lub kalafiorowe couscous to dwie przystawki do obiadu przyrządzone zależności jak mocno rozdrobnimy kalafior.
Kalafiorowe couscous
4 porcje
Składniki
100 g masła
400 g kalafiora
1 czosnek solo
250 g pieczarek
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
3 niewielkie dymki drobno pokrojone
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Czosnek i dymkę drobno pokroić i zeszklić na połowie masła. Kalafior zmiksować w malakserze, następnie dodać do czosnku i dymki. Smażyć przez 10 minut. Na drugiej patelni roztopić resztę masła i usmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażyć przez 5 minut. Pod koniec dodać pietruszkę. Dodać pieczarki do kalafiorowego couscous, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Podać couscous do mięsa, ryby lub z sadzonym jajkiem.
Wartość energetyczna 1 porcji 232 kcal
Tłuszcz – 20,5 g
Białko – 3,75 g
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik – 3,5 g