Kalafiorowe couscous z pieczarkami – keto paleo i bez glutenu

kalafior keto paleo

Kalafiorowe couscous z pieczarkami to pyszny dodatek do mięsa. Kalafior to typowe warzywo w diecie ketogenicznej, które zawiera bardzo mało węglowodanów. Kalafiorowy ryż lub kalafiorowe couscous to dwie przystawki do obiadu przyrządzone zależności jak mocno rozdrobnimy kalafior.

kalafiorowe couscous keto

Kalafiorowe couscous

4 porcje

Składniki

100 g masła

400 g kalafiora

1 czosnek solo

250 g pieczarek

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

3 niewielkie dymki drobno pokrojone

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Czosnek i dymkę drobno pokroić i zeszklić na połowie masła. Kalafior zmiksować w malakserze, następnie dodać do czosnku i dymki. Smażyć przez 10 minut. Na drugiej patelni roztopić resztę masła i usmażyć oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażyć przez 5 minut. Pod koniec dodać pietruszkę.  Dodać pieczarki do kalafiorowego couscous, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Podać couscous do mięsa, ryby lub z sadzonym jajkiem.

Wartość energetyczna 1 porcji  232 kcal

Tłuszcz – 20,5 g

Białko – 3,75 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik –  3,5 g

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here