Gołąbki z kalafiorowym ryżem to proste i smaczne danie z kapusty bez tradycyjnego ryżu. Ryż kalafiorowy sprawia, że gołąbki mają niską zawartość węglowodanów. To najlepsze keto gołąbki, tak, że nie ma co czekać tylko od razu brać się do gotowania. Przepis na gołąbki jest prosty, keto, paleo i nie zawiera glutenu.
Cały tydzień mroziło i padała śnieg. Gołąbki z włoskiej kapusty i z ryżem kalafiorowym to jedzenie na pocieszenie i rozgrzewkę. Oprócz kalafiorowego ryżu znajdziecie w nich mieloną wołowinę, parmezan, śmietanę, suszone grzyby i zmielone orzechy laskowe.
Nadzienie do gołąbków praktycznie nie różni się od tradycyjnych gołąbków. Oczywiście jest tłuściejsze i zawiera więcej mięsa. Keto gołąbki z kalafiorowym ryżem można jeść ze spokojnym sumieniem. Keto gołąbki z kalafiorowym ryżem świetnie pasują z grzybowym sosem. Obok świeżych grzybów dowolnej maści można również dodać suszone grzyby. Sos będzie wtedy miał o wiele intensywniejszy smak i aromat. Zapach suszonych grzybów jest niesamowity!
Do gołąbków można użyć dowolną kapustę. Zaletą włoskiej kapusty jest to, że liście łatwo się oddzielają. Kapusta szybko się gotuje, przy tym zachowuje swój świeży, zielony kolor.
Keto gołąbki z kalafiorowym ryżem
16 gołąbków
Składniki
1 kg włoskiej kapusty, po usunięciu twardych części około 800 g
500 g mielonej wołowiny
50 g cebuli
50 g zmielonych orzechów laskowych
300 g kalafiorowego ryżu
2 łyżki parmezanu
200 ml śmietanki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10 g suszonych grzybów, namoczonych
100 g masła
Sos grzybowy
50 g masła
200 ml śmietanki, 36% tłuszczu
łyżka drobno pokrojonej cebuli
½ łyżeczka zmielonego selera
10 brązowych pieczarek
10 g suszonych grzybów, zalanych 200 ml wrzątku
1 łyżka soi
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Liście kapusty oddzielić od twardej łodygi. Odciąć twarde nerwy i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Odlać wodę i ostudzić. Kalafior zmiksować na ryż lub utrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę zeszklić na maśle. Namoczone grzyby drobno pokroić i dodać do cebuli. Doprawić pieprzem i smażyć przez 3 minuty. Do naczynia wlać śmietankę, dodać posiekaną pietruszkę, sól, pieprz, parmezan, zmielone laskowe orzechy i wymieszać. Następnie dodać cebulę z grzybami, kalafiorowy ryż i zmieloną wołowinę. Wszystko wymieszać na jednolity farsz. Do farszu można również dodać resztki kapusty drobno pokrojone. Na każdy liść nałożyć porcję nadzienia i zwinąć w rulon. Układać gołąbki w naczyniu posmarowanym masłem. Resztę masła zetrzeć na gołąbki. Wlać 100 ml wrzątku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec gołąbki przez 30 minut. W międzyczasie ugotować sos. Namoczone grzyby odcedzić, uwaga zachować wodę. Pokroić grzyby w kostkę i wraz z cebulą usmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Następnie wlać wodę z moczenia grzybów, śmietankę, soję, doprawić sos, sproszkowanym selerem, solą, pieprzem i gotować przez 20 minut. Sos powinien być w miarę gęsty. Jeść gołąbki z sosem.
Gołąbki z kalafiorowym ryżem są bardzo sycące. Proponujemy na jedną porcję dwa gołąbki z sosem.
Wartość energetyczna 1 porcji gołąbków z sosem 526 kcal
Tłuszcz – 46,9 g
Białko – 17,5g
Węglowodany – 8,5 g
Błonnik – 6,0 g