Steki z kalafiora to pyszne danie, które w smaku przypomina lchf pizzę na kalafiorowym spodzie. Steki z kalafiora są o wiele mniej pracochłonne, ponieważ wystarczy tylko pokroić kalafior na plastry i nadziać czym tylko dusza zapragnie. Ja akurat miałam ochotę na włoskie smaki.
Użyłam szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i mozzarelli. Nie zapomniałam też o ziołach jak bazylia i suszone oregano. I oczywiście rukola… Mam obsesję na punkcie rukoli. Rukola jest taka zdrowa!
To danie warto włączyć do codziennej diety, bo jest naprawdę mało pracochłonne i bardzo smaczne. Jest to też inny sposób na wykorzystanie kalafiora w diecie. Znacie już kalafiorowe puree, ryż z kalafiora, gołąbki, hummus i wiele innych przepisów z kalafiorowym udziałem.
To danie świetnie pasuje na obiad lub kolację. Bez problemu można je zapakować do pracy na lunch.
Steki z kalafiora
2 porcje
Składniki:
4 plastry kalafiora
80 g szynki parmeńskiej
100 g mozzarella
6 suszonych pomidorów w oliwie
6 listków świeżej bazylii
1 łyżeczka oregano
60 g rukoli
1 łyżka oliwy
sól morska i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Ułożyć plastry kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Następnie obłożyć steki pomidorami i szynką. Posypać startą mozzarellą, oregano i posiekaną bazylią. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Jeść na gorąco z rukolą.