Steki z kalafiora – zdrowa dieta bez diety

stekzkalafiora_lchfdieta_braciarodzen

Steki z kalafiora to pyszne danie, które w smaku przypomina lchf pizzę na kalafiorowym spodzie. Steki z kalafiora są o wiele mniej pracochłonne, ponieważ wystarczy tylko pokroić kalafior na plastry i nadziać czym tylko dusza zapragnie. Ja akurat miałam ochotę na włoskie smaki.

Użyłam szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i mozzarelli. Nie zapomniałam też o ziołach jak bazylia i suszone oregano. I oczywiście rukola… Mam obsesję na punkcie rukoli. Rukola jest taka zdrowa!

To danie warto włączyć do codziennej diety, bo jest naprawdę mało pracochłonne i bardzo smaczne. Jest to też inny sposób na wykorzystanie kalafiora w diecie. Znacie już kalafiorowe puree, ryż z kalafiora, gołąbki, hummus i wiele innych przepisów z kalafiorowym udziałem.

To danie świetnie pasuje na obiad lub kolację. Bez problemu można je zapakować do pracy na lunch.

Steki z kalafiora

2 porcje

Składniki:

4 plastry kalafiora

80 g szynki parmeńskiej

100 g mozzarella

6 suszonych pomidorów w oliwie

6 listków świeżej bazylii

1 łyżeczka oregano

60 g rukoli

1 łyżka oliwy

sól morska i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Ułożyć plastry kalafiora na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Następnie obłożyć steki pomidorami i szynką. Posypać startą mozzarellą, oregano i posiekaną bazylią. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Jeść na gorąco z rukolą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here