Wiele osób pyta nas o jedzenie owoców na LCHF diecie. Bez wątpienia owoce są zdrowe, bo zawierają mnóstwo błonnika, witamin i minerałów ale niestety również dużo cukru. Są to cukry proste (węglowodany), które nie sprzyjają chudnięciu, a wręcz przeciwnie mogą powodować tycie.
Banany w lchf diecie?
Najczęściej chyba spożywanym owocem jest banan. Średniej wielkości banan zawiera około 22 gramy cukru. To więcej niż dzienna dawka węglowodanów w restrukcyjnej diecie lchf. Jeszcze więcej cukru mają suszone bananowe chipsy, aż 81 gram! Wartość GI żółtego banana wynosi około 43, a wartość GI mocno dojrzałego banana (z brązowymi plamkami) już 74! Jak widzicie banan nie pasuje w diecie lchf. Można go jedynie używać w niektórych słodkich wypiekach, ale oczywiście licząc zawartość węglowodanów w jednej porcji. Taka porcja nie powinna przekraczać 4 gramów węglowodanów.
Poniżej przedstawiamy listę najczęściej spożywanych owoców pod względem zawartości węglowodanów na 100 gram:
1. Zielona winogrona: 15,9 g
2. Banan: 13,9 g
3. Mango: 13,8 g
4. Czerwone winogrona: 11,7 g
5. Czereśnie: 11,3 g
6. Jabłko: 10,6 g
7. Kiwi: 10,3 g
8. Ananas: 10,1 g
9. Śliwka: 9,1 g
10. Gruszka: 8,8 g
11. Mandarynka: 8,7 g
12. Arbuz: 7,6 g
13. Brzoskwinia: 7,6 g
14. Jagodyr: 7,5 g
15. Pomarańcza: 7,2 g
16. Grejpfrut: 6,8 g
17. Jeżyny: 6,4 g
18. Truskawki: 6,6 g
19. Melon: 5,6 g
20. Maliny: 3,2 g
Jak widzicie owoce zawierają dużo cukru. Najmniej mają go maliny. Wszystkie owoce jagodowe jak truskawki, jagody i jeżyny mają dwukrotnie więcej cukru niż maliny. Możecie sobie pozwolić na małą porcję, pod warunkiem, że nie przekroczycie dziennej dawki węglowodanów, którą wyznaczył Wam healthy coach.