sobota, 20 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyPieczywoBułki z cukinią- bezglutenowe i lchf

Bułki z cukinią- bezglutenowe i lchf

Jeśli lubicie cukinię to polecamy bułki z cukinią, sezamem i słonecznikiem. Idealne na kanapki i grzanki. Cukinia zawiera mało węglowodanów, nie trzeba jej odciskać z wody. Sezon na cukinię – ten przepis na bułki jest idealny na wykorzystanie tego warzywa.

Bułki z cukinią

16 sztuk

Składniki

300 g utartej cukini

8 jajek

150 g migdałowej mąki

40 g błonnika witalnego

60 g nasion sezamu

70 g nasion słonecznika

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka czarnego sezamu do posypania

Przygotowanie

Ubić jajka na puszysto. Wymieszać z cukinią utartą na tarce o grubych oczkach. W oddzielnej misce połączyć suche składniki, a następnie dodać do jajek i cukinii. Pozostawić masę na 10 minut aby masa stężała. Mokrymi rękoma uformować 16 podłużnych bułek. Posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym na 175°C przez około 35 minut.

Wartość energetyczna 1 porcji 154 kcal

Tłuszcz – 12,6 g

Białko – 7,8 g

Węglowodany – 2,3 g

Błonnik – 3,6 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze