Jeśli lubicie cukinię to polecamy bułki z cukinią, sezamem i słonecznikiem. Idealne na kanapki i grzanki. Cukinia zawiera mało węglowodanów, nie trzeba jej odciskać z wody. Sezon na cukinię – ten przepis na bułki jest idealny na wykorzystanie tego warzywa.
Bułki z cukinią
16 sztuk
Składniki
300 g utartej cukini
8 jajek
150 g migdałowej mąki
40 g błonnika witalnego
60 g nasion sezamu
70 g nasion słonecznika
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka czarnego sezamu do posypania
Przygotowanie
Ubić jajka na puszysto. Wymieszać z cukinią utartą na tarce o grubych oczkach. W oddzielnej misce połączyć suche składniki, a następnie dodać do jajek i cukinii. Pozostawić masę na 10 minut aby masa stężała. Mokrymi rękoma uformować 16 podłużnych bułek. Posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym na 175°C przez około 35 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji 154 kcal
Tłuszcz – 12,6 g
Białko – 7,8 g
Węglowodany – 2,3 g
Błonnik – 3,6 g