Trudno uwierzyć, że te bułki upiekłam bez mąki, drożdży i zakwasu, a przecież tak przypominają tradycyjne pieczywo wysokowęglowodanowe. Znacie już przepis na fałszywe bułki, a ten przepis jest praktycznie ten sam. Dlaczego więc te bułki są takie ciemne? Nie, nie to nie photoshop!
Sama się zdziwiłam jak je upiekłam, że wyszły takie ciemnobrązowe, a w środku prawie fioletowe. Tajemnica tego wypieku tkwi w błonniku. Zazwyczaj używam zmielone łuski babki jajowatej. Odmiana tej babki jest jasno brązowa, zmielone łuski to jasnobrązowy błonnik. Wypieki na bazie tego błonnika są zatem jasne. W przepisie poniżej wykorzystałam tylko zmielone łuski babki płesznik, której nasiona są ciemnobrązowe. Dodając ten błonnik do masy chlebowej otrzymałam ciemne pieczywo. Wydaje mi się, że moje tłumaczenie jest trafne.
Oczywiście zarówno jasny jak i ciemny błonnik zawierają praktycznie tyle samo błonnika, więc zarówno jasne jak i ciemne bułki zawierają mnóstwo błonnika i mają prozdrowotne działanie. Oczywiście są to bułki bezglutenowe.
Babka jajowata czy babka płesznik może dobrze pomieszać w głowie. Mówiąc szczerze kupuję po prostu fiberhusk, a na nim w składnikach jest tylko wymieniona nazwa łacińska, psyllium. Mniejsza o to. Bułki smakują tak samo, choć różnią się kolorem.
Są to moje ulubione lchf bułki, smakują prawie jak tradycyjne bułki, ale sycą o wiele dłużej. Znajdziecie w nich sporo błonnika, o którym wspomniałam wyżej, ale również znaczne ilości białka i oczywiście tłuszczu. Są to bułeczki idealne na kanapki. Lubię je z awokado i łososiem. Przyrządzam z nich burgery. Jednym słowem polecam przepis na bułki bez mąki!
Bułki bez mąki
10 sztuk
Składniki
200 g mąki migdałowej, blanszowanej
1 łyżeczka soli
80 g zmielonej łuski babki jajowatej lub płesznik (jasne lub ciemne bułki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże białka
1 łyżeczka octu
380 ml wrzątku
Przygotowanie
Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania wlać ocet i dodać sól. W misce odważyć i wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do piany i zmiksować. Zrobi się kruszonka. Następnie wlać wrzącą wodę i szybko zmiksować. Utworzy się lekko klejąca, gęsta masa. Podzielić ciasto na 10 porcji o wadze około 70 gramów. Formować w miarę okrągłe bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy. Bułki niemal podwajają swoją objętość i po upieczeniu będą ładnie zaokrąglone. Nastawić piekarnik na 180ºC i włożyć blachę do nagrzanego piekarnika. Piec bułki przez 45 minut. Wyjąc i ostudzić.
Wartość energetyczna 1 bułki – 139,4 kcal
Tłuszcz – 11 -g
Białko – 5,3 g
Węglowodany – 1,3 g
Błonnik – 7,8 g