Ostatnio pytaliście się mnie, czy nie mam przepisu na chleb z mąki kokosowej. Zaczęłam więc kombinować z mąką kokosową, siemieniem lnianym i gumą ksantanową. W ten sposób powstał smaczny chleb kokosowy, chlebek idealny na niskowęglowodanowe kanapki.
Kokosowy chleb, a chleb migdałowy
Chleb kokosowy to nie tylko chleb keto, paleo i bezglutenowy, ale również chleb dla alergików, uczulonych na migdały i orzechy. Wypieki z mąki kokosowej wymagają nie lada wprawy. Muszę przyznać, że przepisy z mąki kokosowej zawsze sprawiały mi najwięcej problemu. Wszystko zależy od kompozycji poszczególnych składników, a ilość mąki kokosowej ma kluczowe znaczenie.
Chleb niskowęglowodanowy, a chleb z mąki zbożowej
Jak piec chleb bez tradycyjnej mąki zbożowej? Największym wyzwaniem jest brak glutenu, który trzeba czymś zastąpić. Najczęściej używam zmielonej łuski babki płesznik, bogatej w błonnik, która ma właściwości wiążące, podobne do glutenu. Innym składnikiem o podanych właściwościach jest guma ksantanowa, której użyłam w tym przepisie.
Ponadto błonnik zawarty zawarty w mące kokosowej i zmielonych nasionach siemienia lnianego sprawiają, że chleb o niskiej zawartości węglowodanów przypomina ten wysokowęglowodanowe z mąki zbożowej.
Ilość jajek odgrywa rolę!
Jajka w tym przepisie wpływają na konsystencję chleba. Sprawiają, że chleb wyrasta, jest wilgotny, ale też wpływają na jego puszystość. Jajka zwiększają objętość chleba podczas pieczenia, ale też łączą suche składniki. Dlatego wielkość jajek wpływa na jakość chleba. W tym przepisie użyłam osiem jajek. Wiem, wiem jajka są różnej wielkości. Dla ułatwienia zmierzyłam ich objętość, która wyniosła 375 ml. Mierząc objętość teraz nie gra roli, czy jajka są duże, czy małe.
Kokosowy chleb keto
12 kawałków
Składniki
8 jajek – 375 ml
60 g mąki kokosowej
80 g zmielonych nasion siemienia lnianego
70 ml kokosowego oleju
70 ml kokosowej śmietanki lub wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka gumy ksantanowej
½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki cynamonu i 2 łyżki erytrytolu, opcjonalnie
1 łyżka nasion sezamu do posypania, białe i czarne
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180ºC. Jajka, rozpuszczony olej kokosowy i śmietankę kokosową zmiksować z solą do połączenia. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Zmiksować do połączenia. Foremkę o rozmiarach 10 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do foremki, wygładzić powierzchnię i posypać sezamem. Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Ostudzony chleb pokroić na 16 kromek. Średnia waga jednej kromki to 38 g.
Wartość energetyczna 1 kromki 131 kcal
Tłuszcze – 11 g
Białko – 5,8 g
Węglowodany – 1,2 g
Błonnik- 3,0 g