wtorek, 19 marca, 2024
Strona głównaPrzepisyPieczywoKokosowy chleb - keto, paleo i bez glutenu

Kokosowy chleb – keto, paleo i bez glutenu

Ostatnio pytaliście się mnie, czy nie mam przepisu na chleb z mąki kokosowej. Zaczęłam więc kombinować z mąką kokosową, siemieniem lnianym i gumą ksantanową. W ten sposób powstał smaczny chleb kokosowy, chlebek idealny na niskowęglowodanowe kanapki.

Kokosowy chleb, a chleb migdałowy

Chleb kokosowy to nie tylko chleb keto, paleo i bezglutenowy, ale również chleb dla alergików, uczulonych na migdały i orzechy. Wypieki z mąki kokosowej wymagają nie lada wprawy. Muszę przyznać, że przepisy z mąki kokosowej zawsze sprawiały mi najwięcej problemu. Wszystko zależy od kompozycji poszczególnych składników, a ilość mąki kokosowej ma kluczowe znaczenie.

Chleb niskowęglowodanowy, a chleb z mąki zbożowej

Jak piec chleb bez tradycyjnej mąki zbożowej? Największym wyzwaniem jest brak glutenu, który trzeba czymś zastąpić. Najczęściej używam zmielonej łuski babki płesznik, bogatej w błonnik, która ma właściwości wiążące, podobne do glutenu. Innym składnikiem o podanych właściwościach jest guma ksantanowa, której użyłam w tym przepisie.

Ponadto błonnik zawarty zawarty w mące kokosowej i zmielonych nasionach siemienia lnianego sprawiają, że chleb o niskiej zawartości węglowodanów przypomina ten wysokowęglowodanowe z mąki zbożowej.

kokosowy chleb przepis paleo keto lchf dieta

Ilość jajek odgrywa rolę!

Jajka w tym przepisie wpływają na konsystencję chleba. Sprawiają, że chleb wyrasta, jest wilgotny, ale też wpływają na jego puszystość. Jajka zwiększają objętość chleba podczas pieczenia, ale też łączą suche składniki. Dlatego wielkość jajek wpływa na jakość chleba. W tym przepisie użyłam osiem jajek. Wiem, wiem jajka są różnej wielkości. Dla ułatwienia zmierzyłam ich objętość, która wyniosła 375 ml. Mierząc objętość teraz nie gra roli, czy jajka są duże, czy małe.

kokosowy chleb lchf diet kup dietę

Kokosowy chleb keto

12 kawałków

Składniki

8 jajek – 375 ml

60 g mąki kokosowej

80 g zmielonych nasion siemienia lnianego

70 ml kokosowego oleju

70 ml kokosowej śmietanki lub wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka gumy ksantanowej

½ łyżeczki soli

¾ łyżeczki cynamonu i 2 łyżki erytrytolu, opcjonalnie

1 łyżka nasion sezamu do posypania, białe i czarne

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 180ºC. Jajka, rozpuszczony olej kokosowy i śmietankę kokosową zmiksować z solą do połączenia. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Zmiksować do połączenia. Foremkę o rozmiarach 10 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do foremki, wygładzić powierzchnię i posypać sezamem. Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Ostudzony chleb pokroić na 16 kromek. Średnia waga jednej kromki to 38 g.

Wartość energetyczna 1 kromki 131 kcal

Tłuszcze – 11 g

Białko – 5,8 g

Węglowodany – 1,2 g

Błonnik- 3,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Najpopularniejsze